2017 was een moeilijk jaar voor de PvdA. Een Gouds raadslid dat ontucht pleegt en een historische nederlaag bij de landelijke verkiezingen. Toch is de nummer 1 in Gouda, Rogier Tetteroo, positief. En dat komt mede door de overwinning die de enthousiaste Lutz Jacobi op de valreep van 2017 boekte in Leeuwarden.

Tetteroo is al lang bezig in de politiek. “Ergens in 200o werd ik politiek actief, allemaal nog vrij ‘low-profile’. In mijn studententijd zat ik wel al in de universiteitsraad en in het faculteitsbestuur.” Tetteroo is een typisch voorbeeld van de Rotterdamse uitspraak ‘niet lullen, maar poetsen’. “Ik vind dat als je iets wilt bereiken, je verschillig moet zijn. Je hebt opvattingen over een onderwerp en met die opvattingen moet je wat gaan doen.”

De politicus was de laatste jaren actief als wethouder voor ruimtelijke ordening, wonen, sociale zaken en werkgelegenheid. Een brede functie, waar hij met tevredenheid op terugkijkt. “Het was een heel mooie tijd. Er is in Gouda heel veel gebeurd, zowel op het sociale vlak als op het ruimtelijke vlak.” Als hij nu een tussenbalans zou moeten opmaken, is hij tevreden. “Maar het is in mijn optiek nog lang niet af. We hebben wonen in Gouda voor de komende jaren vastgelegd op een manier waar ik erg tevreden mee ben. Het uitgangspunt hiervan is gemengde wijken, dus minder segregatie en meer integratie van alle Gouwenaars.” Volgens Tetteroo kan je in de lokale politiek echt werk verzetten. “Mede door mijn bemoeienis hebben we meer sociale huurwoningen kunnen bouwen dan we hadden voorzien.”

Niet alleen op het gebied van wonen is zijn beleid de laatste jaren doorgevoerd, ook op sociaal vlak heeft hij veel bereikt. “Ik heb na dertig jaar discussie de stadspas in kunnen voeren. Ook hebben we de schuldproblematiek sinds 1 januari van dit jaar teruggehaald naar de gemeente. We moeten nu meer gaan kijken naar de preventieve kant van schulden, maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen.”

In Gouda lijkt het beleid van Tetteroo, en daarmee dat van de PvdA, goed te verlopen. Toch heeft de partij het niet makkelijk, mede door het historische verlies bij de landelijke verkiezingen van vorige jaar. De partij daalde van 38 naar slechts 9 zetels in de tweede kamer. Een dieptepunt. “Het was een pijnlijk moment. Men zegt dat de kiezer altijd gelijk heeft. Blijkbaar is onze partij iets kwijtgeraakt.” Hij legt uit dat het vaker voorkomt dat middenpartijen, zoals hij de PvdA noemt, kiezers verliezen. “De Nederlandse geschiedenis laat dat ook zien. Bovendien zie je de laatste tijd dat er voor elk los standpunt weer een nieuwe partij wordt opgericht. Vanuit mijn standpunt, dat je niet altijd je gelijk kan halen en dat middenpartijen het antwoord zouden moeten zijn voor bijna ieder standpunt, was het wel een schok om te zien dat heel veel mensen het blijkbaar niet met mij eens zijn.” Tetteroo is echter allesbehalve kritiekloos op zijn eigen partij. “Ik vind zelf ook dat de partij veel te bestuurlijk optreedt en te weinig kijkt naar de basisbeginselen van de partij. Er wordt te weinig gekeken naar ‘wie zijn wij nu eigenlijk?'”

Met de aankomende verkiezingen was het voor de partij goed dat de enthousiaste Lutz Jacobi bij de herindelinsverkiezingen in Leeuwarden afgelopen november een overwinning boekte. “Ik ben sowieso heel positief ingesteld, ik laat me niet zomaar de put in praten. Toch was het heel gaaf om Jacobi daar de grootste te zien worden.” Volgens verschillende peilingen staat de partij er inmiddels beter voor dan vorige jaar, volgens Tetteroo. Dat geeft weer moed. Zoals we allemaal weten is een lokale verkiezing voor zeker 80% afhankelijk van het landelijke sentiment.”

Nog een paar weken te gaan en dan gaan de Gouwenaars naar de stembus. Tijd dus voor campagne. Een campagne die vooral bestaat uit aanwezig zijn, dus op de markt, bij winkelcentra en bij mensen thuis. “Dat doen we overigens ook als het geen campagnetijd is.” Ook organiseert de arbeiderspartij themabijeenkomsten. “Die gaan over ‘zeker zijn’. Zeker zijn over een dak boven je hoofd, een normaal inkomen en goede onderwijsvoorzieningen. Ook gaan de bijeenkomsten over duurzaamheid en groen, leefbaarheid en veiligheid en de jeugd. Vooral de jeugd is erg belangrijk.”

Met nog een paar weken te gaan tot de vorming van een nieuw college is het ook tijd om vooruit te blikken op de komende vier jaar. “Ik denk dat wij een redelijk goede stembusuitslag gaan behalen. Ik denk dan ook dat we relevant genoeg zijn om in ieder geval mee te draaien met de formatieonderhandelingen. Mocht dat lukken, dan zou ik graag weer wethouder worden op dezelfde portefeuille”, aldus Tetteroo, die duidelijk trots is op hetgeen hij heeft bereikt en hier ook mee verder wil. “Mocht het allemaal anders lopen, dan word ik één van de oppositieleiders. En ook daar gaan wij onze stem zeker laten horen.”