Café Kruim begint het komedieseizoen met Arie Koomen en Adam Fields.

Kruims Komedie is een nieuw stand-up comedy initiatief door Kruim Gouda. Het wordt gesponsord door Eve Vents, een managementorganisatie gericht op cabaret en stand-up shows. Kruim Gouda is gehuisvest in de Chocoladefabriek, waar ook de lokale bibliotheek is. Naast het café fungeert de trap ook als tribune en is er een bar voor drankjes en hapjes voor tijdens de verschillende optredens.

Bij binnenkomst is het vrij duidelijk waar de show plaats gaat vinden: voor de tribune staan vier rijen van zes tafels, met een paar enkele tafels achteraan. Deze tafels zijn volledig bezet door gasten die eten en drinken van de bar op tafel krijgen. Het felste licht komt van het podium vandaan, waar ook een groot doek hangt met de woorden ‘Kruims Komedie.’ De eerste twee rijen tafels voor het podium vallen ook onder dit licht. Bij de bar schijnt er enig licht van de koelkasten en de kassa.

Esther start de avond met een (goed ontvangen) anekdote over hoe haar geleerd werd hoe ze haar (en andere) kinderen moest aanmoedigen bij hockeywedstrijden: “Pushin plaats van “sla die bal, verdomme!” enGoed zo, meiden!” in plaats van “Godverredomme wat lekker gewerkt!”. Tussen de show door maakt ze contact met het publiek op basis van hun reacties en vraagt ze naar hun afkomst. Ook schetst ze een idee van de leeftijdsverdeling van haar publiek.  Zo kon ze concluderen dat de ‘jonkies’ zich op de tribune hadden verzameld en de ouderen aan de tafels waren gaan zitten om te genieten van het eten en het drinken dat gedurende de show wordt rondgebracht. Uit haar interactie bleek ook dat er een groepje uit Alphen aan den Rijn van de Alphense Hondenclub aanwezig was. Hier werd later ook door de andere komieken naar verwezen. Esther sluit de opening van de avond af met een dansje op het nummer ‘Uptown Funk.’

Adam Fields, de Engelse MC wie regelmatig te zien is in het Comedy Café Amsterdam, volgt Esther op met moppen over hoe Engeland voor de Brexit nog een goede reputatie had in Europa. Daarna spreekt hij kritisch en cru over Trump en zijn populariteit in Nederland vanwege zijn ‘oranje’ huidskleur. Daarop volgend sprak hij over de raciale sensitiviteit die hij meemaakt in het Engelse platteland. Zo vertelt hij over de keer dat er in een bar “Adolf Hitler!” in zijn gezicht is geschreeuwd.  Tot zijn opluchting was dat het antwoord op een vraag bij een pub quiz. Net als Esther betrekt hij het publiek bij zijn grapjes en vertelt hij moppen die aansluiten op de Alphense Hondenclub.

Ten slotte was Arie Koomen, bekend van de Lama’s en Arie en Silvester aan de beurt. Hij vertelt over zijn twee tienerdochters en hoe hij erachter is gekomen dat zij vinden dat hij ze geen privacy geeft: hij heeft het in hun dagboek zien staan. Het publiek geniet uitermate van zijn in-your-face-humor: ze barsten bij iedere grap opnieuw in lachen uit. Zo vertelt hij dat Anne Frank in leven had kunnen blijven als ze maar naar Home Alone had gekeken (of, in zijn woorden, “Sjalom Alone.”) Halverwege de show schakelt Koomen over op politiek getinte woordgrappen als Mao Zeitung, de naam van een Duits-Chinees nieuwsblad en zijn nieuwe autogarage in Griekenland, Aries Total Loss genaamd.

Het was een gevarieerde avond met veel soorten humor van verschillende niveaus. Esther van der Voort stelde iedereen op de hoogte over het feit dat de meeste bezoekers niet uit Gouda afkomstig is, Adam Fields vermaakt het publiek met de contrasten tussen Nederland en Engeland en Arie Koomen sluit af met heftige grappen waar het publiek dol op is.

Kruims Komedie is aan te raden voor fans van toegankelijk en volks cabaret.