Café Kruim begint het komedieseizoen met Arie Koomen en Adam Fields.

Kruims Komedie is een relatief nieuw stand-up comedy initiatief door Kruim Gouda. Het wordt gesponsord door Eve Vents, een managementorganisatie gericht op cabaret en stand-up shows. Kruim Gouda is gehuisvest in de Chocoladefabriek, waar ook de bibliotheek is. In het café fungeert de trap ook als tribune en is er een bar voor drankjes en hapjes voor tijdens de verschillende optredens.

Esther van der Voort start de avond met een anekdote over hoe haar geleerd werd hoe ze haar (en andere) kinderen moest aanmoedigen bij hockeywedstrijden: “Pushin plaats van “sla die bal, verdomme!” enGoed zo, meiden!” in plaats van “Godverredomme wat lekker gewerkt!”. Tussen de show door maakt ze contact met het publiek op basis van hun reacties en afkomst. Zo zaten de ‘jonkies’ op de tribune en waren de ouderen aan de tafels aan het eten. Uit haar interactie bleek dat er een groepje uit Alphen aan den Rijn van de Alphense Hondenclub aanwezig was. Hier werd later ook door de andere komieken naar verwezen.

Adam Fields, de Engelse MC regelmatig te zien in het Comedy Café Amsterdam, volgt Esther op met moppen over hoe Engeland voor de Brexit nog een goede reputatie had in Europa. Daarna spreekt hij kritisch en cru over Trump en zijn populariteit in Nederland vanwege zijn ‘oranje’ huidskleur. Daarop volgend sprak hij over de raciale sensitiviteit die hij meemaakt in het Engelse platteland. Zo vertelt hij over de keer dat er in een bar “Adolf Hitler!” in zijn gezicht is geschreeuwd.  Tot zijn opluchting was dat het antwoord op een vraag bij een pub quiz. Net als Esther betrekt hij het publiek bij zijn grapjes en vertelt hij moppen die aansluiten op de Alphense Hondenclub.

Ten slotte was Arie Koomen, bekend van de Lama’s en Arie en Silvester aan de beurt. Hij vertelde over zijn twee tienerdochters en hoe hij erachter is gekomen dat zij vinden dat hij ze geen privacy geeft: hij heeft het in hun dagboek zien staan. Koomen is over het algemeen grover dan de rest, met in-your-face-humor van een laag niveau. Zo vertelt hij dat Anne Frank in leven had kunnen blijven als ze maar naar Home Alone had gekeken (of, in zijn woorden, “Sjalom Alone.”) Na de grove grappen schakelt Koomen over op woordgrappen als Mao Zeitung, de naam van een Duits-Chinees nieuwsblad en zijn garage in Griekenland, Aries Total Loss genaamd.

Het was een gevarieerde avond met veel soorten humor van verschillende niveaus. Het publiek stond grotendeels uit ouderen en tot mijn verbazing kwam slechts een kleine groep uit Gouda zelf. Kruims Komedie is aan te raden voor fans van toegankelijk en volks cabaret.