Het is alweer een tijdje 2018: zo ook voor de restaurants aan de markt in Gouda. Bij een nieuw jaar hoort een nieuw begin. Maar hoe was het begin dit jaar voor de restaurants?

Swing heeft de eerste week van het jaar 2018 beter gedraaid dan de eerste week van het jaar 2017. De eigenaar Roy van Wensem die Cafeé Swing in het begin van vorig jaar overnam van de vorige eigenaar kan niet vertellen wat de precieze oorzaak hiervan is. Dat komt namelijk omdat hij niet weet of het door hem komt of door andere redenen. Wat hem wel opvalt is dat men het gevoel heeft dat de crisis langzaam ophoudt. Hij ziet namelijk dat de bestedingen per hoofd omhoog zijn gegaan. Dit viel bij andere zaken rond de markt ook op. Al zegt Luuk Sluyter van Belvedère dat deze trend al twee jaar lang aanhoud.

Ondanks dat alleen Swing een betere omzet heeft gedraaid van de restaurants, cafés en brasserieën die beschikbaar waren voor commentaar of überhaupt al vergelijkingscijfers hadden, word door bijna iedereen de schaatsbaan geprezen. Vorige jaren was de schaatsbaan er ook, maar niet zo groot als dat hij nu is. Dit zou meer publiek trekken waardoor ook de horeca eromheen mee lift op het succes. La Place daarentegen was minder enthousiast, hun omzet de eerste week is met 20 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Volgens de leidinggevende komt dat, omdat de ijsbaan ongeveer hetzelfde zou bieden als wat La Place biedt en vorig jaar nog niet.

De vermindering van de leegstand in de stad zou ook een mogelijke oorzaak kunnen zijn voor een mogelijk betere omzet. “Je kan het immers niet alleen”, zegt Roy van Wensem. De andere restaurants beamen dit.

Sergino Kartosentono leidinggevende bij Brasserie de Zalm, kon nog geen duidelijkheid geven over de omzet. Wel kon hij melden dat door de schaatsbaan de dooie momenten op bijvoorbeeld een maandag tussen twaalf en zes uur drukker waren dan normaal. Ook verschillende evenementen op de markt op zondag maakten de zondag drukker. Hier stond wel tegenover dat de zaterdag minder druk was.

Achter Brasserie de Zalm zit restaurant Koeien Kaas, dit is van de zelfde eigenaar. “Door het koude weer kwamen er overdag minder mensen naar de brasserie, maar ‘s avonds was het drukker bij Koeien Kaas. “Door het koude weer gaat men ‘s avonds liever gezellig naar een restaurant.” Luuk Sluyter denkt ook dat het zachtere weer een rol heeft gespeeld de eerste week. In 2017 jaar lagen de temperaturen rond het vriespunt en dit jaar lag het tussen de vijf en acht graden celsius.

Bij Belvedère zijn ze ook veel bezig met innovatie om een goede omzet te blijven houden. “ Je moet innovatief blijven, je kan natuurlijk overal hetzelfde krijgen. Het is natuurlijk niet zo dat hier de cola anders smaakt dan bij de buren. Dus moet je zorgen dat je je restaurant blijft vernieuwen zodat mensen bij jou blijven komen”, aldus Luuk Sluyter.

Overigens hadden Brasserie Copper en Café Centraal nog geen vergelijkings materiaal, omdat ze vorig jaar nog niet open waren de eerste week na de jaarwisseling. Bij Gewoon Gouds was er niemand aanwezig die informatie kon geven over de omzet cijfers.