In de nieuwe rubriek van de week, Gouwenaar van de week, Robbert de Rooij. Robbert is manager van de uniekste winkel in Gouda, de Siroopwafel Fabriek in Gouda. Hij is openhartig in het interview over de zaak.

“Ik ben bedrijfsleider van de Siroopwafel Fabriek in Gouda die sinds een jaar te bezoeken is, dus  je kan zien hoe dit heerlijke wafeltje gemaakt wordt en de geschiedenis erachter ontdekken.  Voorheen hebben we al 25 jaar het merk Kamphuisen in handen, alleen was het nooit toegankelijk voor publiek. Het publiek koopt voor negen euro een entreeticket, voor een klein uurtje, dus dat is een hele mooie prijs voor een hele mooie beleving.

We krijgen ongeveer 40.000 mensen jaarlijks over de vloer, natuurlijk zijn we verzekerd van enige schade die door het publiek veroorzaakt kan worden. We hebben zelf ook regels om het publiek van veiligheid zeker te stellen door bijvoorbeeld een draaideur die langzaam gaat, zodat er geen kindervingers tussen komen te zitten. Tot nu toe hebben er drie van de 12.000 mensen, die hier ooit zijn geweest, zich bezeerd. Dat zijn dan mensen die te vroeg hun voet neerzetten op een glijbaan of overgewicht hebben. Dat is op eigen risico, staat ook met een bord aangegeven, dus kunnen ze ons niet aansprakelijk stellen.

Doordat we een eigen pand hebben, drukken we de kosten aardig. De eigenaar heeft namelijk vroeger keihard gewerkt en heeft een banketbakkerij ernaast.  Op een geven moment kon die dit pand bemachtigen en heeft hij het gekocht. Daardoor kunnen we de prijs van de wafels relatief goedkoop houden.

We bakken ze dan ook zelf. We zijn het oudste recept van Nederland. Ons recept dateert van 1810 en wij maken de wafels nog zoals het oorspronkelijk moet. Twee veel te dunne klippertjes en daartegen gecarameliseerde siroop. Andere bakkers maken gebruik van roomboter om het goedkoper te maken en in plaats van twee veel te dunne wafeltjes gingen ze koek bakken en doorsnijden. Ik kan je vertellen, een koek doorsnijden kan alleen als het net niet gaar is, anders zou het breken. En wij koken onze siroop zelf, dus we beginnen met de suikerstroom en dat koken wij dan tot een siroop. De meeste stroopwafelbakkers hebben daar geen tijd voor, die willen alles zo snel mogelijk doen, dus die koken het niet meer zoals het oorspronkelijk moet.

De wafels zijn niet goedkoper dan bij anderen, want wij werken alleen met natuurlijke ingrediënten: echte roomboter, echte suikers en absoluut geen E-nummers. Wij zijn eigenlijk een delicatesse wat betreft de wafels. Wij bakken nog op een oude oven.

We verdienen wel wat op die wafels en hebben uitgerekend dat we ongeveer, door investeringen, 40.000 bezoekers per jaar moeten aantrekken om dit in stand te houden. We hebben er wel het volste vertrouwen in. Vooral door ons netwerk. We werken heel veel met social media en met de dames van het VVV. Ook Nederlandse grote media zijn geïnteresseerd, zo komt RTL 4 langs, hebben we in de Telegraaf gestaan, in het AD en zelfs met mijn gebrekkig Duits op de Duitse radio geweest. Dat zijn allemaal dingen die meehelpen, want als je nieuw bent en je hebt een goed product, dan openen zich vanzelf nieuwe deuren.”