“Een geharde politievrouw met 30 jaar operationele ervaring, dat is wat ik ben.” Zo begint het bericht dat gistermiddag op de Facebookpagina van Politie Gouda geplaatst is. De politievrouw schreef van haar af nadat ze te maken kreeg met twee verdrinkingen van kinderen in één dienst.

In het bericht begint ze met voorbeelden van heftige incidenten die ze heeft meegemaakt in haar carrière als politievrouw. “Dat maakt dat ik heftige incidenten in mijn werk redelijk goed kan handelen.” Om 14:45 nam ze de dienst over van de vroege dienst, waarin geen bijzonderheden waren gebeurt. “Dat dit een dienst zou worden waarbij ik getuige zou zijn van twee heftige incidenten kon ik op dat moment niet bevroeden.”

Via de mobilofoon hoort ze dat eenheden gestuurd worden naar Hazerswoude. Daar is een kindje te water geraakt. Brandweer en ambulance zijn onderweg, zij en haar chauffeur Marco volgen. Het is onbekend hoe lang het kind in het water heeft gelegen. “Kippenvel staat op mijn armen. Kom op kleine Puk ga er voor, spookt het in mijn hoofd.” De kleine meid wordt vervoerd naar Sophia ziekenhuis in Rotterdam.

Later op de dag vlak voor bureau Leiden Midden hoort de politievrouw het OC diverse eenheden oproepen om naar Bodegraven te gaan. Er is een vijfjarig jongetje in de Oude Rijn gevallen. “Dit kan niet waar zijn, is mijn eerste reactie, niet twee kindjes in 1 dienst. Ik wil dit niet!” Dit jongetje wordt ook vervoerd naar het Sophia ziekenhuis in Rotterdam.

Na elk incident komt er opvang en debriefing. Hierin wordt openlijk besproken wat het met collega’s heeft gedaan. “Marco en ik realiseren ons allebei dat we twee heftige incidenten hebben meegemaakt. We hebben niet gereanimeerd, hebben de kindjes niet gezien, maar twee kinderen in 1 dienst die in het water vallen dat is te veel.”

Thuis zit de politievrouw alles nog eens te overdenken. “Het verdriet van de ouders, niet te bevatten, mijn collega’s die het volgens veel burgers nooit goed doen, ambulance personeel, brandweer, traumahelikopter bemensing, voor ons allen is dit een dag of een dienst om nooit te vergeten.”

De dag na de incidenten hoort de politievrouw dat het jongetje uit Bodegraven het niet heeft gered. Zondag volgt het nieuws dat het meisje uit Hazerswoude het ook niet overleefd heeft.

“Verslagen ben ik. Kinderen horen niet dood te gaan.”

Het volledige Facebookbericht leest u hier.