Door de binnenstad van Gouda is een shopping route via de app XPLR Gouda door studenten van InHolland uitgestippeld. De shopping route is ontwikkeld voor vrouwen tot 35 jaar, omdat aan de hand van een doelgroepenonderzoek deze het best geschikt zouden zijn voor het promoten van de route. De route is een initiatief van de gemeente en gebaseerd op kleine ondernemers in de tussenstraatjes van Gouda. Volgens Steffi Versprille, mede-ontwikkelaar van de route, is bewust gekozen voor de kleine winkeltjes om die wat bekender te maken. De winkeltjes worden minder bezocht dan de grote winkelketens en dat vond de gemeente jammer.

In de Kleiwegstraat, een klein zijstraatje aan de grote drukke winkelstraat, zit cadeauwinkeltje ‘Dinkra’. Alle producten uit dit zaakje komen uit Ghana. Dit maakt het een speciale winkel waar je gehaast voorbij zou lopen als je van het bestaan niet afwist. Zo heeft iedere winkel op de route haar eigen uniekheid. Het moment dat je naar binnen stapt word je meegenomen door de belevenis van de Afrikaanse muziek en kleuren. De winkel staat vol handgemaakte leren tassen, houten beeldjes, nekkussens en haarbanden waarvan de stoffen allemaal uit Ghana worden geïmporteerd. Bovenin de winkel hoor je de naaim

Koffie en thee hoekje
Foto: Vera Sleeman

achine draaien. De klant kan een stukje stof op zijn spijkerjas laten zetten. De symboliek die in elk product te vinden is en alle handgemaakte artikelen zorgen ervoor dat je je in Afrika waant.

Wat echt opvalt aan alle zelfstandige ondernemingszaakjes is het enthousiasme van de eigenaar voor het werk. Bij ‘Prezzies’ ging het de eigenaresse absoluut om de gezelligheid. ‘Dit heb ik bewust heel sterk in de zaak gecreëerd door een leuk woonkamerhoekje te maken waar de hond zijn eigen plekje heeft’ , zegt ze. Afgelopen jaar heeft ze de kans gekregen uit te breiden omdat haar collectie groter werd. Ze verkoopt onder andere koffie en thee om het huiselijk te maken. Haar unieke element is dat ze verschillende merken verkoopt zoals ‘Happy Horse’ en ‘Annie Sloan’ die niemand anders in Gouda tot zijn ‘tag’ mag benoemen.

Bij ‘TienSport’ straalt de eigenaresse trots uit met haar lopende, steeds groter wordende collectie. De route vergroot op deze manier de naamsbekendheid van de ondernemers.

De sigarenfabriek uit 1836 op de Markt is de oudste winkel van Gouda. In de etalage kun je de grote oude sigaren zien liggen die zijn uitgestald voor de ramen.  Het ambachten-kwartier, iets verderop, bestaat uit kleinere straatjes en is een verademing om doorheen te lopen na het drukke plein te zijn overgestoken waar het wemelt van de mensen. Het voelt er direct rustig aan. Hier zit de edelsmid. Een klein winkeltje dat flink goed verborgen zit in de oude straatjes van Gouda, maar desondanks heel klantgericht op de voorkant van zijn zaakje heeft staan dat het cursussen en workshops aanbiedt.

Iedere winkel op de route werkt voor haar eigen publiek. Iedereen is positief ingesteld. De combinatie van ambachtswinkeltjes en hippere zaakjes sluit perfect aan op het oorspronkelijke concept om meer bezoekers te trekken. De keus voor ambachtelijke winkels is gemaakt om de Goudse geschiedenis in het licht te zetten. De route zelf leidt je niet alleen naar deze zaakjes, maar geeft je ook een kijkje in de gehele stad. Gouda dat zo klein lijkt, wordt hierdoor levendig.

Met de route op XPLR Gouda loop je langs alle verstopte plekjes. Er zijn meerdere perspectieven benaderd, van cultuurhistorische tot horecagelegenheden. In Kort Groenendaal zitten een heleboel conceptstores. Elke ondernemer met ieder zijn eigen bijzondere producten onderscheidt Gouda van andere steden, aldus Steffi Verprille. Op elke hoek staan zelfgemaakt aanwijzingsbordjes die zelfs de kleinere authentieke zaakjes aangeven. Met aan de onderkant een Goudse kaas, om niet te vergeten dat dit wel Gouda is en blijft.