GOUDA – SineFuma organiseert samen met GGD Hollands Midden en Zorgbrug een groepstraining om te stoppen met roken. De groep zal bestaan uit maximaal vijftien deelnemers en een gecertificeerde trainer. De training ‘Rookvrij! Ook jij?’ zal van start gaan op dinsdag 12 maart in het Groene Hart ziekenhuis.

“De kracht van de groepstraining ligt in het motiveren van elkaar en de betrokkenheid van de groep. Je kiest een buddy uit de groep die je bijvoorbeeld kunt contacteren op moeilijke momenten. De coach begeleidt je naar een rookvrije toekomst”, vertelt Marka Bordewijk,  adviseur publieke gezondheid bij GGD Hollands midden, over de training.
“Hoe effectief de groepstrainingen zijn in vergelijking met wanneer men zelf probeert te stoppen verschilt per persoon. Roken is een verslaving, stoppen is over het algemeen erg moeilijk, de meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig. Er zijn rokers, ook zwaar verslaafde rokers, die van de een op andere dag zonder hulp kunnen stoppen. De meeste rokers hebben echter ondersteuning, begeleiding en vaak ook ondersteunende medicatie nodig.”

De groepstraining is overgebracht vanuit het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is de groepstraining opgenomen in de database effectieve leefstijlinterventies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, centrum Gezond Leven. De RIVM neemt alleen bewezen effectieve methoden op in haar database. Daarom vergoeden een groot deel van alle zorgverzekeraars de training in de basisverzekering. Dat maakt het deelnemen aan de training voor veel mensen laagdrempelig.

Met de ingang van 2019 zijn er in Gouda steeds meer openbare ruimtes als rookvrijezone verklaard. Veel schoolpleinen en zelfs het Groene Hart ziekenhuis hebben inmiddels het blauwe rookvrij bordje op hun terrein hangen. Dit initiatief komt van Rookvrije Generatie. Ze hopen dat doormiddel van de rookvrije zones kinderen roken niet meer als ‘normaal’ zullen zien. Voorkomen in plaats van genezen. Alleen is het voor veel Nederlanders al te laat. Onze omgeving heeft veel invloed op ons rookgedrag.

“Stoppen met roken is nog effectiever wanneer de mensen in je omgeving ook stoppen met roken. Want als jezelf gestopt bent maar thuis rookt je partner, kind of ouder nog volop, dan kom je toch snel weer in de verleiding om te gaan roken. Of je hoort: “Doe niet zo ongezellig’. Ga samen stoppen met roken! Bijvoorbeeld met je partner, ouder, kind etc. Geef je samen op!” aldus Marke Bordewijk.

De training zal bestaan uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur. Pas in de derde bijeenkomst stoppen de deelnemers daadwerkelijk met roken. De coach zal in de daaropvolgende maand ondersteuning bieden waar nodig is. Aanmeldingen voor de groepstrainingen van Sinefume zijn officieel al gesloten, maar voor de training van 12 maart zijn er nog een aantal plaatsen vrij. Wanneer de groep vol is of wanneer je te laat bent met de aanmelding kom je in een wachtrij voor de eerstvolgende groepstraining.