Om tien uur ’s ochtend kwamen de kinderen binnenrollen bij sporthal De Zebra. Met volle energie begonnen ze in de gymzaal al meteen te spelen. Gisteren gingen leraren van de basisscholen door heel het land staken, zo ook in Gouda. Hiervoor had sport.Gouda een leuk alternatief bedacht: een sportdag voor kinderen.

Sport.Gouda organiseert activiteiten die voortkomen uit het gemeentelijke sportbeleid. In Sporthal De Zebra was er plek voor 180 kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De kosten waren maar een euro en zo konden de kinderen voor twee uur sportspelletjes spelen.

Er waren drie gymzalen gevuld met attributen met in elke gymzaal andere spellen. In de ene werd Australisch voetbal gespeeld, in de ander levend stratego en in de derde verschillende spelletjes waarmee er uiteindelijk een raadsel werd opgelost. De kinderen kwamen van allerlei basisscholen door heel Gouda, iedereen was welkom.

De kinderen waren dolenthousiast en konden niet wachten totdat de spelletjes gingen beginnen. Hard gelach en geschreeuw overheerste in de grote zaal. Op een gegeven moment kwamen gymdocenten de kinderen verdelen in drie groepen. Broertjes en zusjes wouden graag bij elkaar en hielden stevig de handjes vast. De kinderen vonden het toch wel spannend om te spelen met nieuwe mensen. De ouders gingen weer terug naar hun werk en nu konden de spelletjes eindelijk gaan beginnen.

In de rechterzaal schreeuwde al een kind: “Ja! Stratego, stratego, dit speel ik vaak op school, dit ken ik”. Het is een populair spel op de basisschool waar er twee groepen zijn die elkaars vlag moeten veroveren. In de komende twee uur kon iedereen alle spelletjes spelen en wisselde je met je groep om het driekwartier van spel. Voor kinderen die van gym houden was dit de perfecte manier om de vrije dag door te brengen. De gymleraren hielpen bij alle spelletjes en speelde soms mee. De spelletjes waren druk aan de gang en aan het geluid te horen was de sportdag nu al een succes.

Helaas waren de gymzalen wat minder gevuld dan gedacht. Robin Grunefeld van sport.Gouda vertelt dat dit waarschijnlijk komt door het slechte weer, maar het mag de pret niet drukken. Robin: ”Dat is altijd met een sportinstuif. Je moet op het moment maar zien hoeveel er komen opdagen. Nu zijn er ongeveer 50 kinderen.”

Alle begeleiders die de sportdag vloeiend lieten verlopen, zijn in het echte leven werkend als gymleraar. De spelletjes zijn dan ook uitgekozen op basis van populariteit bij hun eigen leerlingen. En populair waren ze zeker. Aan het einde van de sportdag rende de kinderen enthousiast en vermoeid naar hun ouders om te vertellen wat ze allemaal gedaan hadden.

Robin vertelt dat ze elke vakantie op de dinsdag een sportinstuif organiseren in gymzaal de Mammoet, ook geschikt voor kinderen onder de zes jaar. Dit evenement is nog groter en wordt altijd een groot succes. Elke editie komen hier ongeveer honderd kinderen op af. Ook ouder-kind gym wordt hier georganiseerd. Dan mogen de kinderen samen met hun ouders gymmen, het is vooral bedoeld voor de kleintjes die het wat spannend vinden. Al bij al was zo’n vrije dag geen probleem voor de kinderen!