Gisteren gingen leraren van de basisscholen door heel het land staken, zo ook in Gouda. Hiervoor had sport.Gouda een leuk alternatief bedacht: een sportdag voor kinderen. Sport.Gouda organiseert activiteiten die voortkomen uit het gemeentelijke sportbeleid. In Sporthal De Zebra was er plek voor 180 kinderen tussen de zes en twaalf jaar. De kosten waren maar een euro en zo konden de kinderen voor twee uur sportspelletjes spelen.

Om tien uur ’s ochtends kwamen de kinderen binnenrollen bij De Zebra. Met volle energie begonnen ze in de gymzaal al meteen te spelen. Er waren drie gymzalen gevuld met attributen met in elke gymzaal andere spellen. In de ene werd Australisch voetbal gespeeld, in de ander levend stratego en in de derde verschillende spelletjes, waarmee er uiteindelijk een raadsel werd opgelost.

Helaas waren de gymzalen wat minder gevuld dan gedacht. Robin Grunefeld van sport.Gouda vertelt dat dit waarschijnlijk komt door het slechte weer, maar het mag de pret niet drukken. Robin: ”Dat is altijd met een sportinstuif. Je moet op het moment maar zien hoeveel er komen opdagen. Nu zijn er ongeveer vijftig kinderen.”

Alle begeleiders die de sportdag vloeiend lieten verlopen, zijn in het echte leven werkend als gymleraar. De spelletjes zijn dan ook uitgekozen op basis van populariteit bij hun eigen leerlingen. Robin vertelt dat ze elke vakantie een sportinstuif organiseren in gymzaal de Mammoet, ook geschikt voor kinderen onder de zes jaar. Dit evenement is nog groter en wordt altijd een groot succes. Elke editie komen hier ongeveer honderd kinderen op af. Ook ouder-kind gym wordt hier georganiseerd. Al met al leek het een succesvolle dag en vonden de kinderen het helemaal niet zo erg om een dagje vrij te zijn.