Donderdag 25 januari, was de opening van de nationale voorleesdagen in de chocoladefabriek. Het werd feestelijk geopend door de directrice die het prentenboek van het jaar voorlas.

Aangekomen in de chocoladefabriek waren er nog niet heel veel mensen, maar vijf minuten voordat het echt begon stroomde de mensen binnen. De kinderen mochten vooraan zitten op rode stoeltjes en de ouders daarachter. De directrice begon met de kinderen te praten en om stipt tien uur begon het voorlezen.

De directrice wees aan dat de tijger in de bibliotheek was. De kinderen mochten hem klaarmaken om te laten slapen. Hij kreeg een pyjama, nachtlampje en een knuffel. Om de tijger echt in slaap te krijgen werd er ‘slaap tijger slaap’ gezongen door de kinderen en ouders. Iedereen moest stil zijn, want de tijger was aan het slapen.

De directrice begon voor te lezen. Op de eerste bladzijde stonden allemaal dieren. De kinderen probeerden deze aan te wijzen. Bij de kikker maakte een van de kinderen zelfs het geluid van de kikker. Alle ouders vonden dit erg leuk.

De kinderen mochten de tijger over zijn neus aaien, maar bijna niemand durfde. Uiteindelijk was er een jongetje die snel de tijger op z’n hoofd tikte en daarna snel weer ging zitten.

In het boek vliegt er een ballon langs, maar ook in het echt zie je boven de tijger een ballon vliegen. Dit vinden de kinderen heel indrukwekkend en staren naar de ballon. Maar dan is er plots heel veel geluid en gaat een oog van de tijger open. Je kan merken dat dan de kinderen op het puntje van hun stoel zitten. Een van de kinderen gaat weer de tijger kort aaien en om hem in slaap te houden en wordt er weer ‘slaap tijger slaap’ gezongen.

Halverwege in het boek komt de ooievaar erbij. Twee kinderen vinden dit erg interessant en staan op om de ooievaar aan te raken. Alle ouders moeten hier hard om lachen.

Dan gaat er een ballon kapot en wordt de tijger wakker. Hij blijkt jarig te zijn, hierom mogen alle kinderen een ‘oprol taart’ versieren en krijgen ze slingers. Er is iemand jarig dus er moet natuurlijk gezongen worden. Iedereen begint luidkeels te zingen en bij elke hoera gaan alle armen de lucht in. Dan zetten sommige ook nog een tweede liedje in die half wordt opgepakt door de rest. Hier springen de kinderen zelfs omhoog bij de hoera’s.

Het was tijd voor een echt stukje taart. De kinderen mochten heel stilletjes richting de taart sluipen. Hier stonden ook fruit en kaarsjes om je taartje mee te versieren. Alle ouders gingen met hun kind taart eten en wat limonade drinken. Eenmaal het taartje op brak het spelen los. Ze pakte allemaal een ballon en gingen met elkaar spelen. Een jongetje was rond aan het zwaaien met een gele ballon, maar als iemand hem ook maar probeerde aan te raken riep hij “Niet stelen”. Ook durfde nu meer kinderen de tijger aan te raken. Nu ze wisten dat hij jarig was, was hij minder eng.

Het was tijd om naar huis te gaan. Alle kinderen moesten in een rij gaan staan om de jassen te halen. Ook kregen ze nog een kaartje van de tijger mee.

“Ssst! De tijger slaapt” wordt tot aan de voorjaarsvakantie elke woensdag voorgelezen in de kinderbibliotheek Oosterwei, elke donderdag in de chocoladefabriek en elke vrijdag in de kinderbibliotheek Bloemendaal-Plaswijck. Elke keer om tien en elf uur.