Een groep striptekenaars heeft zich vorige week verzameld in de Jeruzalemkapel om vierentwintig uur lang te werken aan stripboeken. Tijdens de marathon kwamen er gezinnen en kunstliefhebbers langs om de tekenaars in actie te zien.

Door de loop van de ochtend komen de striptekenaars aan in de Jeruzalemkapel en worden ze welkom geheten door Dace Sietina, de organisatrice. De artiesten pakken hun volle tassen uit en nemen plaats aan hun zelf ingerichte tafels, compleet met een eigen laptop, verlichting en tekengerei. Het evenement wordt gestart door Robert van der Kroft, tekenaar van Sjors en Sjimmie, Donald Duck en Droppie Water. Om twaalf uur ’s middags roept hij alle kunstenaars en bezoekers bijeen en wenst hij na een anekdote over Wasco de tekenaars succes. Zelf doet hij niet mee, “ik moet er niet aan denken, een dag is veel te lang. Ik wil ze wel de hart onder de riem steken.” De kunstenaars kletsen onderling over hoe ze zich hebben voorbereid op de marathon en worden begeleid door de muziek op de radio.

 

Dace Sietina en Robert van der Kroft in gesprek met twee kunstliefhebbers

 

De faciliteiten bij de marathon zijn onder andere etenswaren (van bijvoorbeeld banketbakkerij Herfst en ’t Kaaswinkeltje), 8mm films en een projector, waar de tekenaars van kunnen genieten als ze toe zijn aan een pauze. De artiesten zijn overigens gefocust op het tekenen, maar houden het wel gezellig met gesprekken over songtekst en artistieke invloeden. ’s Avonds worden de 8mm-films geprojecteerd, waar de kunstenaars naar kunnen kijken ter ontspanning.

 

Larie Cook heeft z’n strip voor een groot deel af weten te maken

 

Na 23 uur, grappig genoeg ook rond elven, beginnen de marathonners op te frissen en de stripboeken af te ronden. Er wordt taart uitgedeeld dat, volgens sommigen, “als mijn ontbijt telt.” De kunstwerken worden over de individuele werkplekken op volgorde verspreid en één stripverhaal wordt zelfs opgehangen. Om twaalf uur worden de striptekenaars en het aanwezige publiek nogmaals naar de loungeroom geroepen waar Gert Jan Pos de 24 hour Comic Day afsluit in samenwerking met de Droominee, wie meerdere gedichten, onder andere over de formatie, voorleest en zijn muzikale gave middens een sampler vertoont. Ook tijdens de afsluiting genoot iedereen van het eten en drinken.

 

De Droominee sluit de tekenmarathon af met een voorstelling waarin hij gedichten voorleest en zijn muzikale talenten vertoont.