Het toerisme in Gouda zit in de lift. Het plaatselijke VVV-kantoor in de Goudse Waag op de Markt heeft de drukste periode, met stijgende bezoekersaantallen, net achter de rug. Een gesprek met baliemedewerktster Marie-José Otto.

Drukte

”We hebben de druktste periode net achter de rug. De kinderen gaan nu weer naar school en de mensen hebben dus minder tijd om naar Gouda toe te komen. Het is de afgelopen twee jaar echt merkbaar drukker. Vijf jaar geleden moesten we blij zijn met honderd bezoekers per zomerdag, nu halen we makkelijk de driehonderd bezoekers per zomerdag. In december trekt het toerisme weer aan, zo rond de kerstdagen en tijdens Gouda bij kaarslicht. Tijdens dit evenement komen er duizenden mensen op Gouda af om te genieten van muziek, theater en entertainment.

Waar komen ze vandaan?

”Ze komen tegenwoordig overal vandaan. Vroeger kwamen de meeste toeristen gewoon uit België of Duitsland maar nu komen ze uit alle hoeken van de wereld. We houden hier ook bij waar ze vandaan komen. Canada, Brazilië, Azerbeidzjan, we hebben zelfs bezoekers uit Mongolië hier mogen ontvangen.”

VVV-bonnen

”De omzet van de VVV-bonnen nam in 2014 en 2015 nog toe. Momenteel verkopen we er steeds minder helaas. Rond de kerstdagen  verkopen we er wel weer veel, voor in de kerstpakketten. De VVV-bon heeft natuurlijk ook een beetje een suf imago. We gaan daarom de bon ook veranderen in een digitaal pasje, we moeten wel met onze tijd mee blijven gaan.”

Gouda heeft in 2014 en 2015 plannen gemaakt om het toerisme in Gouda een steun in de rug te geven. Anno 2017 kunnen we concluderen dat deze plannen hun vruchten hebben afgeworpen.