Eerder was Huibert van Rossum al lijsttrekker voor CDA Gouda en dit jaar is het niet anders. Naast zijn werk in de politiek is Van Rossum ook gewoon getrouwd en vader van drie kinderen. In dit interview vertelt hij over CDA Gouda: de plannen, de doelen en zijn werk, maar er is ook ruimte voor de persoon die hij in het dagelijks leven is.

“Gouda is een uitdagende gemeente”, begint Van Rossum. CDA Gouda heeft daarom eigenlijk twee hoofdlijnen waar vooral op wordt ingezet. “Er gebeurt in Gouda heel veel omtrent veiligheid. Er zijn hier zeven mensen die op de lijst van nationale terrorisme staan. Ook is er veel problematiek rondom inbraken. Veiligheid is een heel belangrijk onderdeel van wat er in Gouda moet gebeuren.” Een ander belangrijk punt, vanuit het CDA, is de samenwerking met mensen in de stad. “Verenigingen, sportverenigingen, bedrijven. Het moet echt op een hoger niveau worden getild. Voor problemen moeten oplossingen worden bedacht, maar die oplossingen kunnen niet meer door één partij geregeld worden. Je moet als gemeente heel erg samenwerken en partners worden met andere organisaties, verenigingen en mensen om met elkaar oplossingen te bedenken. Wij vinden dat dat op een veel betere manier moet gaan dan dat het nu gaat. Er zijn al stappen genomen, maar daar moet echt fundamenteel op worden ingezet.”

Het doel voor de aankomende verkiezingen is natuurlijk niets verrassends. “Winnen!” zegt Van Rossum met een lach, maar geeft al snel meer toelichting. “Eigenlijk is de politiek in Gouda helemaal versnipperd. De grootste partij heeft hier zes zetels en de kleinste één. We zitten met twaalf partijen in de gemeenteraad, dus heel veel ‘drietjes’ en ‘viertjes’. Wat wij eigenlijk willen, is doorgroeien naar vijf zetels. Dat zou heel mooi zijn.” De vraag is natuurlijk of dat haalbaar is. Van Rossum heeft goede moed wat dat betreft: “Het is natuurlijk elke keer weer een wedstrijd. Iedereen begint eigenlijk op nul. Ik denk dat we zeker kunnen groeien.”

Maar hoe is Van Rossum eigenlijk terecht gekomen in de politiek? “Ik studeerde geschiedenis en ben toen stage gaan lopen bij een Europarlementariër in Brussel. Het was precies in de periode dat Jan Peter Balkenende voor het eerst lijsttrekker werd van het CDA en dat is alweer wat verkiezingen geleden natuurlijk. Ik heb mij toen aangemeld als vrijwilliger en zo ben ik actief geworden voor het CDA.”

De reden dat Van Rossum zich heeft aangesloten bij de CDA, is dat hij heel erg gelooft in dat je met elkaar de stad maakt en niet de gemeente aan zet is. “Sommige partijen denken heel erg vanuit de overheid, andere heel erg vanuit de mark. Het CDA is één van de partijen, nee, is eigenlijk de enige partij die heel erg denkt vanuit de samenleving met verenigingen, organisaties en bedrijven: iedereen heeft zijn eigen rol. Je moet samen bouwen en werken aan je stad. Dat is voor mij wel echt de reden om voor het CDA te kiezen”, vertelt Van Rossum. “Ik begon als raadslid en op een gegeven moment was er een lijsttrekkersverkiezing. Toen heb ik gezegd: ‘Nou, daar doe ik aan mee’ en die verkiezing heb ik gewonnen. Toen ben ik lijsttrekker geworden en dit keer ben ik voor de tweede keer lijsttrekker, omdat er geen mensen waren die mijn plekje wilden of durfden in te nemen”, zegt hij lachend. “Dat weet ik natuurlijk niet, maar eigenlijk was er veel steun om mij weer lijsttrekker te maken. De verwachting is een beetje dat ik het gezicht ben, maar ik geloof heel erg in het team, dus ik vind niet dat ik het enige gezicht moet zijn.”

Werken in de politiek heeft natuurlijk ook gevolgen voor het dagelijks leven. “Het leuke van in de politiek zitten, is dat je zelf invloed kan hebben op hoe je leefomgeving eruit ziet vanuit een politieke kant”, aldus Van Rossum. “In het dagelijks leven kijk ik ook met die bril van ‘oké, gebeurt er hier wat?’ of ‘zie ik iets waarvan ik vind dat het op de agenda zou moeten staan’. Je fietst natuurlijk ook niet meer door rood. Je moet je wel netjes aan de regels houden.”

Naast zijn politieke carrière heeft Van Rossum ook nog een gezin. “Mijn kinderen zijn nog te jong om te stemmen, maar ze zijn zich wel bewust dat hun vader in de politiek zit. Zonder steun van thuis is mijn werk eigenlijk niet te doen. Het is verdelen tussen je werk, de gemeenteraad en je gezinssituatie, dus je moet wel echt met elkaar alles in elkaar knopen en dat is soms natuurlijk wel een knap staaltje timemanagement. Daardoor moet mijn tijd soms wel worden opgevangen door mijn vrouw en als mijn vrouw het niet zou steunen, zou ik het allemaal niet kunnen doen.”

Naast dat politiek voor Van Rossum een hobby is, zijn er ook andere dingen die hij graag buiten zijn werk om doet. “Mijn zoon zit bijvoorbeeld op rugby. Ik ga vaak mee naar trainingen en wedstrijden en doe dan ook af en toe bardienst. Als het goed uitkomt, dan wil ik nog wel eens een rondje fietsen. Dat vind ik ook een leuk tijdverdrijf”, vertelt hij. “Eigenlijk zou ik ook meer willen sporten, maar 24 uur in een dag moet ook verdeeld worden. Ik moet ook nog werken.”