Terre des Hommes is een hulporganisatie die zich inzet tegen kinderuitbuiting. Eén van de manieren waarop de organisatie geld binnenhaalt, is door middel van winkels. De 46 kringloopwinkels in heel Nederland worden volledig gerund door vrijwilligers. In Gouda werd de vestiging afgelopen oktober geopend. Eén van de vrijwilligers is de 53-jarige Karin van Hofwegen.

Het is vrijdagmiddag rond kwart voor vier. Het is gezellig druk in de Goudse binnenstad en zo ook in de kringloopwinkel van Terre des Hommes. De nette winkel is gevestigd aan de Lange Groenendaal in het centrum van de stad. Medewerkster Karin werkt hier nog niet zo lang. “Ik werk hier nu een halfjaar. Ik ben eigenlijk werkzoekend, nou ja, ik heb een eigen praktijk. Ik heb wat tijd over dus vandaar dat ik hier werk.” Ze is hier terechtgekomen door het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). Ze schreef zich daar in en werd bedolven onder de aanvragen. “Je kan als vrijwilliger echt tachtig uur in de week aan de slag”, vertelt de Gouwenaar lachend.

Het werd uiteindelijk de kringloopwinkel waarvan de hele opbrengst naar het goede doel gaat. “Deze aanvraag kwam voorbij. Ik had nog nooit in een winkel gewerkt en het leek me eigenlijk wel leuk.” Na een kort gesprekje met de andere vrijwilligers besloot ze het te doen. “Het doel erachter spreekt me gewoon heel erg aan. Vorige jaar hebben we twintigduizend euro winst gemaakt. Hierdoor kunnen kinderen weer naar school. Je biedt ze echt een toekomst”, aldus de gepassioneerde Karin die duidelijk het hart op de goede plek heeft.

Ieder jaar wordt er een andere plek uitgekozen waar het geld naartoe gaat. “Dit jaar steunt deze winkel een project in Afrika. Het is een project tegen seksuele uitbuiting van kinderen.” Elk jaar wordt er een etentje georganiseerd waarbij de verschillende projecten worden gepresenteerd. “Het is natuurlijk allemaal even verschrikkelijk, maar deze sprong er bij ons echt tussenuit.”

In de knusse winkel is een grote verscheidenheid aan spullen te vinden. Van dameskleding tot kinderkleding en van bric en brac tot cd’s. “Al onze spullen worden gebracht. Mensen weten ons gelukkig goed te vinden, soms wel met hele zakken tegelijk. Als het hier binnenkomt sorteren wij het. De goede kleding gaat de winkel in en de minder goede kleding gaat naar Curitas.” Curitas is een professioneel inzamelingsbedrijf van gebruikt textiel. “Zij recyclen het. Wij krijgen vervolgens per zak een bedrag. Dat gaat allemaal weer naar het goede doel.”

Als er minder goede spullen binnenkomen, gaat dat naar één van de vele kringloopwinkels die Gouda rijk is en dat heeft een reden. Op die manier worden zoveel mogelijk spullen gerecycled. Karin is, sinds ze dit werk doet, zelf ook bewuster gaan worden. “Het hele recycle-proces vind ik erg mooi. Waarom zou je toch telkens weer iets nieuws halen? Als je het allemaal wast is het gelijk eigen, toch?”

De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag van 10 uur tot 17 uur open en loopt erg goed, ondanks dat de winkel pas een paar maanden geopend is. Toch zijn er nog geen plannen om uit te breiden. “Ik geloof dat wij de kleinste vestiging van Terre des Hommes zijn. Dat is ook de reden dat wij hier geen meubels verkopen, maar enkel en alleen kleingoed. Voorlopig blijft het ook even hierbij, hoor”, vertelt Karin. Een reden daarvan is het vrijwilligerstekort waar de winkel mee te kampen heeft. “We zijn best met een klein groepje op het moment, want er zijn wat mensen uitgevallen. Een aantal mensen is namelijk langdurig ziek vanwege operaties en dergelijke”, aldus Karin, die aankaart dat de winkel druk op zoek is naar vrijwilligers. “Het zou prettig zijn als er een paar mensen bijkomen.”

Karin is zelf voorlopig ook zeker niet van plan om te stoppen met dit werk. “Als ik dalijk weer een betaalde baan heb, probeer ik zeker door te gaan met mijn vrijwilligerswerk voor de winkel. Ik haal erg gewoon heel veel voldoening uit”, sluit de enthousiaste Karin af.

Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij de winkel van Terre des Hommes? Loop gerust even langs de

winkel. U vindt de winkel op Lange Groenendaal 55 in Gouda.