Deze week hebben we maar liefst twee vrijwilligers van de week. Wil en Dick Hofstede worden dit keer in het zonnetje gezet voor het vrijwilligerswerk dat zij hebben verricht bij verpleeghuis De Hanepraij. De twee hebben hiervoor dan ook een erepenning gekregen. "Het was wel even schrikken hoor, toen iedereen ineens binnen kwam.", zegt Wil

Wil Hofstede-Bogert is 70 jaar en doet al 12,5 jaar vrijwilligerswerk. Dick Hofstede is 68 jaar. Hij doet het vrijwilligerswerk al tien jaar. Ze zijn getrouwd en hebben samen drie zonen. Ook hebben ze in totaal zeven kleinkinderen.

“Mijn moeder zat in het verpleeghuis van Bloemendaal,” vertelt Wil. Hierdoor is zij zelf langzaam aan vrijwilliger geworden. “De meeste vrijwilligers komen binnen, doordat ze hun ouders of grootouders in zo een huis zien zitten. Ze willen dan een steentje bijdragen”, voegt Dick hier aan toe.

De huldiging zelf zagen ze niet aankomen. Mevrouw van Dijk, die een stukje verderop woont heeft dit zover laten komen. Het brutale vrouwtje van 82 vroeg zonder verdere uitleg naar de meisjesnaam van Wil. Ook heeft mevrouw van Dijk contact gezocht met de schoondochter van Wil en Dick op de 70ste verjaardag van Wil, die overigens ook in de Hanepraij werd gevierd. Toen alles rond was, nam mevrouw van Dijk contact op met de schoondochter, die vervolgens de rest van de familie op de hoogte bracht. Iedereen in het verpleegtehuis wist ervan.

“Ineens kwamen alle drie onze zoons aanlopen, met de kleinkinderen. We dachten dat er iets aan de hand was met de familie”, vertelt Wil. “Het is nooit ons doel geweest om zo een penning te ontvangen. Dick en ik vinden het allebei helemaal niets om in de belangstelling staan.”

Wil draait vooral bardiensten. Iedere woensdag en donderdag is ze in de Hanepraij te vinden. Dick is meestal wel te vinden in de keuken. Hier helpt zij de kok met het snijden van de groentes voor de maaltijden. Als hij klaar is met zijn werk of als het erg druk is, helpt hij ook wel eens achter de bar, maar zijn voorkeur gaat uit naar de keuken.

“Het leukste van vrijwilligerswerk doen in een verpleegtehuis is dat je die mensen echt leert kennen. Je weet precies wie wat wel en niet mag of kan eten”, stellen ze samen vast.”Op de rollators en rolstoelen van de bewoners zitten gekleurde bandjes. Geel staat bijvoorbeeld voor slikproblemen, rood geeft aan dat de mensen niets mogen eten of drinken en zo door. Op een gegeven moment weet je het gewoon van de meeste mensen. Dan hoef je niet meer naar de bandjes te kijken”, vertelt Dick trots.

“Er gaat natuurlijk een hoop vrije tijd in zitten, maar dat maakt niet uit. Zolang ik het leuk blijf vinden, blijf ik het ook doen,zegt Dick.” Beide vrijwilligers stellen vast dat ze vrijwilligers werk doen tot het echt niet anders kan. “Ik ga net zolang door tot ik er zelf heen moet. Dan kan ik die vrijwilligers de les lezen, zegt Wil lachend.”