Het is donderdagmiddag iets na tweeën. Bij de Voedselbank is het een komen en gaan van mensen. Pakketten worden ingepakt, uitgedeeld en meegenomen. Zo’n 25 vrijwilligers zijn in touw om alles in goede banen te leiden. Een daarvan is de 74-jarige Gerrit Brinkman. Hij is al sinds de oprichting in 2005 bij de Voedselbank betrokken.

Trots leidt Gerrit mij rond in de loods langs de lopende banden, opslagruimtes en koelcellen. “Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling logistiek. Dit betekent dat ik de spullen aanvoer en het transport regel”, zegt hij. Het aanvoeren van spullen gebeurt meestal op woensdag. “We rijden dan met drie auto’s rond om spullen op te halen bij bijvoorbeeld supermarkten en bakkerijen hier in de buurt.” Het gros van de spullen komt overigens uit Rotterdam. De Voedselbank Nederland heeft namelijk regionale distributiecentra en een daarvan is Rotterdam waar Gouda aan verbonden is.

Maar daarnaast zijn er ook genoeg particuliere initiatieven, vertelt Gerrit. “Aan het begin van de week belde een boer op over duizend kilo aardappelen. Deze heb ik gisteren opgehaald. Dat zijn van die dingen, daar hoef je niks aan te doen. En dat gebeurt eigenlijk bijna wekelijks. Zo was er ook een vrouw die duizend zakjes Napoleon snoepjes wilde brengen. Dan fiets ik op dinsdagavond even naar de loods om het snoep in ontvangst te nemen.”

Normaal gesproken is donderdag de drukste dag. “We beginnen ’s morgens om kwart voor acht en bekijken wat we deze week gaan uitdelen. Vervolgens sorteren we alle spullen en pakken we ze in. Daarna vullen we de pakketten aan de lopende band met ongeveer twintig verschillende soorten producten. ’s Middags halen de mensen die pakketten op”, aldus Gerrit.

Hij heeft al een langere tijd een passie voor het vrijwilligerswerk. “Ik doe dit al ongeveer vijftig jaar. Ik heb een calvinistische opvoeding gehad en dat betekent dat het er met de paplepel ingegoten is. Eerst in de kerk, later met vluchtelingen en senioren en momenteel ook al een aantal jaar een paar uurtjes in een verpleeghuis op de vrijdagmiddag.” Daarbuiten gaat Gerrit graag regelmatig op vakantie met zijn echtgenote met wie hij al bijna 52 jaar getrouwd is.

Gerrit vindt het belangrijk om vrijwilliger te zijn bij de Voedselbank. “Er zijn een heleboel gezinnen waarvan de kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Daarnaast zijn er ook veel mensen die in schulden zitten of een heel laag inkomen hebben en daar kunnen ze niks aan doen. Het lukt hen niet om zich te ontworstelen uit de problematiek waar ze zich in bevinden.” Naast maatschappelijke betrokkenheid, heeft Gerrit ook een andere reden om vrijwilligerswerk te doen. “Het is een goede manier om mensen te ontmoeten en het houdt je fit. Ik heb het geluk dat ik fysiek in de gelegenheid ben om dit te doen.”

Het werk bij de Voedselbank kwam spontaan op zijn pad. “Ik ben er ingerold. Ik deed op dat moment niet zoveel en het leek me leuk. Lekker een beetje rommelen en regelen en niet zoveel vergaderen. Gewoon doen!” Hij vindt het de leukste klus van allemaal. “Het gebeurt in ontzettend goede harmonie. Je kunt eigenlijk alles voor elkaar krijgen. De mensen die je benadert voor spullen zijn allemaal aardig tegen je. Er is niemand die zegt: ‘Ga toch ergens anders heen’. De Voedselbank is een soort ‘keyword’. Als je dat gebruikt, krijg je een vriendelijke behandeling van de kant van de winkels en dat is natuurlijk prachtig.”