"Ik heb altijd goed contact met de gemeente gehad, maar mijn intentie was nooit om een medaille te ontvangen.” Jan Pol is nog steeds een beetje beduusd van de erepenning die hij kreeg voor zijn jarenlange inzet bij Korfbalvereniging Gemini.

Jan is 62 jaar oud en getrouwd met Diana Pol. Hij heeft drie kinderen en ook drie kleinkinderen. Naast zijn vrijwilligerswerk bij de vereniging is hij al 46 jaar werkzaam bij de Goudse verzekeringen te Gouda.

Dit jaar heeft Pol zijn functie als voorzitter bij de vereniging neergelegd. “Er moest maar eens een ander opstaan na achttien jaar. Ik ben begonnen in de jeugdcommissie, daarna heb ik pr-activiteiten gedaan. In de begin jaren haalden we ook nog oude kranten overal en nergens op. Alles voor de club”, zegt Jan Pol.

“Mijn oudste dochter ging op korfbal, zo ben ik er ingerold. Bij het bezoeken van trainingen en wedstrijden kom je vanzelf mensen tegen die allerlei activiteiten doen bij de club. Ik werd al snel benaderd om in de jeugdcommissie te komen.”

“Wat ik het leukste vind aan vrijwilligerswerk is dat je naast je werk toch even wat anders kan doen. De werkzaamheden op de club moeten toch gedaan worden, anders ligt het op zijn gat. Het is de laatste jaren steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Ze hebben het allemaal te druk. Wij hadden destijds meer energie, denk ik. Moe daar dacht je niet aan. Volgens mij is de druk in de maatschappij wel hoger voor mensen tegenwoordig.”

“Ik zou mensen zeker aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Het is nodig om clubs staande te houden en je bent nuttig voor een club bezig. Je krijgt er ook zeker complimenten voor. Maar uiteraard zijn er ook zeikerds die altijd wat te vertellen hebben en zelf niet de handen uit de mouwen steken. Als je dat wel zou doen, kun je misschien ook een erepenning verdienen.”