Vandaag gaat dan toch echt de kerstboom weg. De code-rood storm van gisteren heeft helaas het topje van de boom gekost. Gelukkig alleen het bovenste stukje, want Gouda heeft er nog genoeg plannen voor. Kerst mag dan al een hele poos geleden zijn, maar de grote boom stond er nog mooi bij. Nu wordt het dan toch echt tijd dat de boom zijn plekje bij het stadhuis gaat verlaten.

Het is al een aantal jaren de traditie dat de boom na de kerst hergebruikt wordt. De boom zal op verschillende plekken in Gouda terug te vinden zijn.

Het onderste gedeelte:
Cyclus zal het onderste gedeelte van de boom afzagen en in het kader van duurzaamheid afleveren bij Goudasfalt. Hier zal Brian Bunnik de stukken boom omtoveren tot een bankje of kaasplank. De kaasplank is typisch iets Gouds en een bankje met zo’n leuke achtergrond is bijzonder om terug te vinden in Gouda. Als de boom eenmaal geleverd is, maakt hij een definitieve keuze. Eerder in januari stelde Cyclus al voor dat iedereen zijn kerstboom kon inleveren en Cyclus het op een verantwoorde manier zou verwerken. De kleine overige stukken worden gebracht naar de scouting.

Het bovenste gedeelte:
Een initiatief van bewoners voor ‘Groen moet je doen’ was om een deel van de boom aan de Futseltuin te geven. De Futseltuin is een buurttuin in Kort Akkeren. Vroeger was het een braakliggend terrein, maar sinds eind 2016 is het een buurtontmoetingsplek, speeltuin en buurtmoestuin voor de bewoners. De boom kan worden gebruikt voor houtsnijwerken of houtenstoeptegels.

Voorgaande jaren werd er meestal kunst gemaakt van de kerstboom, onder andere door de Goudse kunstenaar Jan Mostert, die negen jaar geleden op het idee kwam iets met de boom te doen na kerst. Dit is het eerste jaar dat er wordt gedacht aan duurzaamheid en het recyclen van de boom.