GOUDA – Vicepremier Lodewijk Asscher wordt met 54,5% van de stemmen de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Dit werd bekend na een spannende stemperiode waarin PvdA-leden konden kiezen wie hun nieuwe hoofd volksvertegenwoordiger moest worden. De eindrace ging tussen (tot voorkort) lijsttrekker Diederik Samson en Vice-premier Lodewijk Asscher. De eerste besloot na de winst van Asscher direct op te stappen.

De tweede partij in de Goudse Gemeenteraad is de PvdA, dus de arbeiderspartij heeft een hoop aanhang hier. De grote vraag is dus: Wat vinden de Gouwenaren van de democratische aanstelling van Asscher? We gingen de Kleiweg op om de stemming te peilen.

Gerda (45) – PvdA-stemmer:

“Ik heb persoonlijk niet erg veel van de verkiezing meegekregen en ook niet gestemd. Maar ik vind het prima dat Asscher het stokje overneemt. Het lijkt me voor de partij op dit moment vooral erg belangrijk dat er stabiliteit komt en ze het verlies volgend jaar maart kunnen beperken.”

Matthijs (16) – mag nog niet stemmen:

“Lodewijk Asscher? Heb je een foto?” “Ah! Ja die ken ik wel. Prima toch? Mag zelf nog niet stemmen, dus het maakt me allemaal niet heel erg uit. Gefeliciteerd voor hem in elk geval.”

Chantal (27) – stemt geen PvdA:

“Het hele nut van deze verkiezingen was mij totaal niet duidelijk. Het zijn twee mensen van dezelfde partij met dezelfde mening. Hoe kan je dan een zinnige stem uitbrengen? Het lijkt me voor de PvdA veel belangrijker dat ze zich focussen op hoe ze zich moeten profileren tijdens de aankomende verkiezingen en zorgen dat ze niet daadwerkelijk in het ravijn vallen, wat de huidige peilingen voorspellen.”

Rolf (62) – zegt niet wat ‘ie landelijk stemt:

“Samson heeft niet gedaan wat hij gezegd heeft en heeft niet geluisterd naar zijn kiezers. Goed dat hij weg is. Of Asscher wel zijn beloftes nakomt, geen idee. Laten we het hopen. Mijn stem zijn ze in elk geval al lang kwijtgeraakt. Alleen lokaal stem ik nog PvdA, hier in Gouda. Zij luisteren tenminste wel naar ons.”

Lisa (30) – PvdA-stemmer:

“Ik heb gestemd op Samson en vind het jammer dat hij niet gekozen is. Mijn mening is dat hij op dit moment met zijn positie en contacten het best de PvdA een nieuwe richting had kunnen geven. Al met al heb ik overigens niks tegen Asscher. Het was niet dat ik hem echt niet wilde, maar ik denk dat dit niet de beste keuze is geweest. We zullen het zien.”