Door de recente publicatie van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) van 2017 is de kritiek op de duurzaamheid in Gouda flink gestegen door een dramatisch lage score. Maar er is wel degelijk reden om de toekomst rooskleurig te bekijken. Een goed voorbeeld van een duurzamer wordend Gouda is de wijk Westergouwe.

Aan de westkant van Gouda is in 2015 de bouw begonnen van een duurzame wijk genaamd Westergouwe. Deze wijk wordt met samenwerking tussen de gemeente en een aantal projectontwikkelaars gebouwd. Zij investeren allemaal in dit duurzame vastgoed. In totaal worden er in drie fases vierduizend woningen gebouwd. Fase één loopt bijna af met als doel om in het begin van 2018 de eerste 470 woningen te hebben gerealiseerd.

Op het gebied van duurzaamheid wordt er in Westergouwe veel geïnvesteerd. Volkerwessels, één van de projectontwikkelaars, laat op zijn site weten een ambitieus plan voor de woningen in Westergouwe te hebben: “Het streven is verder om woningen energiezuiniger te maken en minimaal 10 procent duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld door de inzet van zonneboilers en eventueel zonnepanelen of kleine WKO-systemen (Warmte-Koude Opslag).”

Er waren wel wat tegengeluiden aan het begin van het project omdat de huizen van fase één, die inmiddels gebouwd zijn, allemaal een gasaansluiting hebben. Daar komt volgens de gemeente ook verandering in met het plan om vanaf 2018 (in fase twee) de woningen zonder gas te maken, en in  fase drie geen woningen met gasaansluitingen meer te hebben.

Westergouwe wordt dus een voorloper op het gebied van duurzaamheid in Gouda en zo’n voorloper hebben ze nodig, want Gouda heeft nog een lange weg af te leggen in de strijd voor duurzaamheid.