De redactie sprak met Jan Heuvelman, voorzitter bij één van de grootste voetbalverenigingen van de regio, SV Gouda. Jan, vader van drie zoons, is in het dagelijks leven werkzaam als mede-eigenaar van een bedrijf dat zich specialiseert in hydraulische installaties. Naast zijn baan speelt hij in het Veteranenelftal van de club en is hij daar sinds 2010 voorzitter.

Jan is als voorzitter begonnen nadat er een bestuurlijke crisis plaatsvond bij de club waar hij als leiding van de jeugd -en zijn eigen kinderen- actief bij betrokken was. “Ik was actief betrokken bij de jeugdafdeling en ik toonde interesse voor een functie in het bestuur. Daarna ben ik gekozen als voorzitter.”

Jan vertelt dat een vereniging valt of staat met de inzet van mensen. Zo is er sinds het nieuwe bestuur veel veranderd bij de club. Op de vereniging is veel verbouwd en er is een nieuw kunstgrasveld aangelegd. De meest ingrijpende verandering sinds het nieuwe bestuur is misschien wel het stoppen met voetbal op de zondag. “Het heeft voor heel veel commotie gezorgd, maar nu is na een aantal jaar de rust teruggekeerd en blijkt dat het een juiste beslissing is geweest voor de club.”

Naast alle veranderingen die hij als voorzitter met het bestuur organiseert, heeft hij nog meer taken. “Het is van belang om sponsordeals te sluiten en er is overleg met de gemeente en haar bestuurders. Ook wordt er overlegd met de KNVB en met zusterverenigingen in Gouda.”

De functie van voorzitter is er dus één met veel taken en functies, toch verdient Jan er niks aan. Ondanks dat het gaat om een vrijwillige functie, krijgt Jan er veel voor terug. “In het dagelijks leven ben ik bezig met een bedrijf leiden en geld verdienen. Het leiding geven aan SV Gouda is een manier om iets terug te doen voor de maatschappij.” Het belangrijkste doel voor hem is dat de spelers kunnen genieten van hun sport.

Naast het serieuze voetbal betekent de vereniging veel meer voor haar leden. Jan schetst dat de vereniging voor de oudere leden heel belangrijk is omdat men vaak van kleins af aan betrokken zijn bij de vereniging. “Ze delen ziel en zaligheid op de vereniging, dit is hun tweede huis geworden.” Voor jongeren is de vereniging een perfecte plek om vriendschappen op te bouwen. “Er is ook ruimte voor mensen die op een recreatief niveau willen spelen en die na de wedstrijd de gezelligheid willen opzoeken in de kantine.” Bovendien vindt Jan het belangrijk dat jongeren in beweging blijven. “Het wordt steeds belangrijker dat de jeugd achter de ‘Playstation’ vandaan komt en gaat bewegen. Er gaat niks boven een echte wedstrijd waar je zelf aan bijdraagt.”

Voor deze rubriek is de redactie benieuwd naar de weekendactiviteiten van de voetbalvereniging. Jan vertelt dat ieder weekend anders is. Hij schetst hoe dit weekend eruit zal zien. “Vanaf zeven uur ’s ochtends worden de velden door de vrijwilligers speelklaar gemaakt. Dit weekend worden er foto’s gemaakt van alle spelers en leiders voor een voetbalplaatjesactie in samenwerking met ‘Hoogvliet supermarkten’.” Door alle wedstrijden is er de hele dag een drukte van belang op de vereniging, zo ook in de kantine. Daar wordt na de wedstrijden nog wat gedronken om vervolgens om zeven uur ’s avonds de laatste ronde in te luiden.

Voor de toekomst van de vereniging heeft Jan nog veel dromen, zo hoopt hij ondermeer dat de gemeente Gouda het belang van sport in de gemeente “op juiste waarde in gaat schatten”. “Verder hoop ik dat de jeugd van elk niveau de weg naar de club blijft vinden en later met tevredenheid terugkijkt op hun tijd bij SV Gouda.”

Zelf interesse om te voetballen bij SV Gouda, neem een kijkje op www.svgouda.nl.

Volgende week gaat de redactie het weekend in met… Romaissa Magouh. De 11-jarige Romaissa is de kinderburgemeester van Gouda.