Het filmhuis in Gouda draait op vrijwilligers. Het is een gezellige en hechte groep die samen het Filmhuis in stand houdt. De vrijwilligers zijn verdeeld over de verschillende films en diensten in de week. Op de donderdagavond werkt een vast drietal: Anrieta Boekhorst, Hetty Noordegraaf en Cor Kooijman.

Cor en Anrieta werken al vijftien jaar samen op de donderdagavond. Vijf jaar geleden is Hetty hierbij gekomen om het drietal compleet te maken. Wanneer het drietal samenwerkt op de donderdagavond, loopt alles via een vast schema. Rond half acht begint Anrieta met het zetten van koffie en thee, want tussen half 8 en kwart voor 8 gaat de deur open. Tegen de tijd dat de gasten dan binnenkomen, worden ze verwelkomd met de geur van verse koffie. Dan gaan de gasten langs Hetty bij de kassa en daarna kunnen ze kiezen om nog iets te drinken voor de film begint of al plaatsnemen in de filmzaal. In de zaal passen ongeveer 70 mensen. Ondertussen zorgt Cor voor de film, hij regelt dat deze kan draaien en dat het geluid goed is.

Iedereen heeft dus een vaste taak op zo’n avond. Deze krijg je tijdens de inwerkingsperiode nadat je bent aangenomen. Tijdens deze periode draai je eerst mee op verschillende avonden onder verschillende rollen. Je loopt met veel mensen mee en iedereen vertelt aan je wat ze leuk vinden en hoe dingen geregeld zijn. Je werkt ook tijdens invalavonden. Op deze manier kijk je mee met alle rollen. Uiteindelijk krijg je een vaste avond met een vaste taak.

Hetty aan het werk achter de kassa.
Foto: Janine Vink

Hetty staat op de donderdagavond bij de kassa. Ze werkt al sinds 1998 bij het Filmhuis als vrijwilliger. “Ik houd van films, maar soms wilde er niemand met mij mee. Toen ik zag dat het Filmhuis vrijwilligers zocht, dacht ik ‘hey, dat lijkt me wel wat!’ en sindsdien draai ik hier mee.” Naast het vrijwilligerswerk bij het Filmhuis, is Hetty onderwijsadviseuse.

 

Anrieta is tijdens de dienst achter de bar te vinden. Via een advertentie van het Filmhuis kwam ze er terecht en sinds november 1998 doet ze dus vrijwilligerswerk. Naast dit werk,

Anrieta achter de bar.
Foto: Janine Vink

is Anrieta medewerker bij het familiebedrijf. Hier heeft ze verschillende taken zoals de administratie bijhouden, maar een leuke klus zoals het interieur verzorgen, laat ze ook niet liggen. Hiervoor was Anrieta vrijwilliger op de scholen van haar kinderen. Eerst bij de peuterspeelzaal, later ook op de basisschool. “Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen, vonden ze het echt niet kunnen dat ik als moeder daar ook zou werken. Dus ik ging op zoek naar iets nieuws.”

 

Cor naast de grote beamer die hij bedient.
Foto: Janine Vink

Sinds Cor in Gouda woont, komt hij regelmatig bij het Filmhuis. Toen aan hem werd gevraagd of hij geen vrijwilliger wilde worden, dacht hij bij zichzelf ‘waarom niet?’ “Ik kwam op sollicitatiegesprek en toen gingen dingen snel. Er werd tegen mij gezegd dat ik wel operateur kon worden. Dus ik ben sinds september 1999 bij het Filmhuis als vrijwilliger. Wanneer ik werk, dan ben ik degene die er onder andere voor zorgt dat de film draait en het geluid goed is.”

 

Naast dit drietal werken er natuurlijk nog meer vrijwilligers bij het Filmhuis, maar iedereen staat op andere avonden ingedeeld. “In principe werkt iedereen op een vaste avond, maar we zijn allemaal altijd welkom. We zijn met z’n allen echt een hechte club”, vult het drietal elkaar aan. Een pluspunt van bij het Filmhuis werken, is dat ze veel films kunnen zien. Want wanneer de film begint, gaat het drietal ook in de zaal zitten. Er zit ook een nadeel aan vertelt Anrieta: “Je vindt niet alle films leuk, maar dat kan ook niet.” Wanneer het drietal de vraag krijgt of ze er al aan denken om te stoppen met dit vrijwilligers werk, zijn ze het snel eens. “Nee, we zijn hier vastgeroest.”