Consumentgericht bouwen is het nieuwste idee voor de Goudse woningmarkt. Starters krijgen bij dit project de kans om voor een redelijk lage prijs hun eigen huis samen te stellen. De wijk Korte Akkeren heeft de primeur; de kavels zijn verkocht en de bouw is gestart.

Consumentgericht bouwen houdt in dat de kopers bijna volledige vrijheid hebben bij het samenstellen van hun woning. De gemeente heeft het bestemmingsplan flexibeler gemaakt zodat zelfs de gevel kan worden aangepast aan de wensen van de bewoners. Binnen in het huis gaat de vrijheid bij het samenstellen veel verder dan bijvoorbeeld een extra stopcontact. De wensen van de kopers worden zo veel mogelijk gerealiseerd door de architect. Volledige keuzevrijheid is er echter niet, de omvang van het kavel en de ligging ten opzichte van luidruchtige wegen beperken de mogelijkheden van de architect.

Het consumentgericht bouwen is ontstaan uit een initiatief van de gemeente om de projectontwikkelaar als schakel uit het bouwproces te halen. ”Door de projectontwikkelaar als schakel er tussenuit te halen is de architect weer de klassieke bouwheer”, zo zegt Andries Kooistra, planeconoom bij de gemeente Gouda. Doordat er geen projectontwikkelaar meer meespeelt blijven de prijzen van de woningen lager. ”Het doel is om in de prijscategorie rond de 200.000 euro meer woonwensen te kunnen realiseren.”

De wijk Korte Akkeren heeft de primeur wat betreft het consumentgericht bouwen. Vooralsnog zijn alle betrokken partijen tevreden, ondanks dat er wel een aantal verbeterpunten wordt genoemd voor een vervolg.