Toverlint bestaat zestig jaar. De in 1958 opgerichte filmclub houdt dit jaar haar jubileum en organiseert in viering daarvan een aantal evenementen. Voorzitter Drees Brunt vertelt ook wat er op een clubavond allemaal plaatsvindt.

Toverlint is begonnen toen het filmen eindelijk ook voor consumenten bereikbaar was. De oprichters van deze club hadden behoefte aan een ruimte waar ze met elkaar filmpjes konden maken en kennis uitwisselen. De naam ‘Toverlint’ is af te leiden aan de het lint wat door de projector ging om de beelden te laten zien, het wijst dus echt naar de oorsprong van deze club. Drees Brunt is nu al twaalf jaar lid van deze club en al drie jaar voorzitter, “Als je al zolang lid bent van een club, moet je niet alleen maar van de lusten genieten, maar ook wat van de lasten dragen.”

“We zitten in de ruimte waar ook TV Gouwestad zit, het is ideaal, we hebben een studio, een scherm om de films op af te spelen en sinds kort een nieuwe projector. Af en toe wisselen we wat dingen uit met Gouwestad, we hebben ook een paar leden die actief zijn bij Gouwestad. Op het moment hebben we iets van 35 leden, met zijn alle betalen we een vaste contributie voor deze accommodatie. Maar ook bijvoorbeeld als er gasten langs komen, we betalen voor hun reiskosten en ook een fles wijn en bijvoorbeeld een cadeautje als bedankje voor het langskomen. Ook betalen we wat extra als we een kerstdiner organiseren, of een clubuitje regelen.” Vertelt Drees Brunt.

Omdat dit jaar het zestig jarig jubileum is heeft de Toverlint een aantal evenementen georganiseerd, dit kost natuurlijk wat meer geld, hierom heeft de club voor deze evenementen wel sponsors geregeld. Dit zijn de evenementen die echt voor de Goudse bewoners bedoeld zijn.

Zoals het 1-minuut Film Festival van de NOVA wat de Toverlint organiseert als deel van hun jubileum. Ook is er het Gouds Filmfestival wat de club voor het eerst uitprobeert. De derde activiteit heet vooralsnog ‘Gouda toen en nu’ en gaat over de bijzondere plekjes van Gouda. “Op deze plaatsen in Gouda willen we filmpjes van ongeveer vijf minuten maken waarin we de bijzonderheid van deze plekjes vertellen. Deze filmpjes willen we dan laten zien in openbare ruimtes, zoals het Huis van de Stad of de bioscoop of de bibliotheek, overal waar mensen zitten te wachten zodat iedereen deze video’s kan zien.”

Het laatste evenement is een clubevenement en eigenlijk voor deze besloten groep. “We hebben de Goudse schrijver Anja Oosterwijk gevraagd om drie kapstokken te schrijven waar wij drie films bij kunnen maken die we aan elkaar laten zien.”

Toverlint doet ook ieder jaar mee aan het regionaal Filmfestival van de NOVA. “Op ons clubfestival, ergens in februari, laten we elkaar onze films zien en worden ze beoordeelt. Als jouw film het goed doet kan de film genomineerd worden voor het regionaal festival, als de film daar de top haalt kun je door naar het landelijk festival en uiteindelijk zelfs het internationaal filmfestival.

“Een clubavond bestaat uit een aantal elementen die regelmatig terugkomen, soms hebben we een club op bezoek, zoals vanavond hebben we RVSL op bezoek, die is ook aangesloten bij NOVA, daardoor kennen wij ze. Zij laten dan een paar films zien waar we dan over gaan praten. Een andere keer hebben we bijvoorbeeld het onderwerp techniek en dan gaan we met elkaar in gesprek over monteren, de camera bedienen of licht en geluid. Eens in de maand hebben we ‘Laat maar zien’ waar iemand zijn film laat zien en de rest feedback erop geeft. Zo hebben we iedere avond wel iets anders.”