In de rubriek 'Alleen achter de toonbank' gaan onze verslaggevers wekelijks langs bij winkeliers die helemaal alleen achter de toonbank staan.

In dit verhaal gaat het niet om een toonbank maar om een biertap. Ook voelt de eigenaar van café de Goudse eend Jeroen zich allesbehalve alleen. Elke avond zit zijn café stampvol met gasten tussen de achttien en zeventig jaar. Jeroen vertelt vol trots dat er wel 135 verschillende soorten bier en 7 taps zijn in café de Goudse eend. Ook serveert hij andere drankjes zoals wijn, ondanks de goeie kwaliteit vindt hij wijn maar bedorven druivensap.

Het café heeft zijn naam gekregen toen Jeroen verhuisde naar Gouda en zijn badkamer een stuk groter was. Op zijn housewarming vroeg hij iedereen een badeend mee te nemen als entreebewijs. Hierdoor had hij wel 273 badeenden in zijn huis. Jeroen vertelt dat hij in die tijd ook meer met bier is gaan doen, hij brouwde zelf ook bier om te snappen welk ingrediënt welke smaak toevoegt. Jeroen: “Op een gegeven moment willen mensen ook je bier gaan proeven, dus dan is het leuk als er een eigen etiketje op zit. Mijn hobby brouwerij heet ook de vrolijke badeend.”  Op een morgen fietste hij langs een verlaten pand wat te huur stond en dacht dit moet ik doen. Maar vertelt Jeroen: “Het café heeft natuurlijk een naam nodig, maar mensen willen geen bier drinken in een café dat de vrolijke badeend heet, dus toen werd het de Goudse eend.”

Voor de toekomst heeft Jeroen nog veel plannen. Jeroen: “Ooit wil ik het hele pand kopen als ik rijk ben en hier en daar nog wat verbouwen. Ik wil ook nog meer taps hebben en specerijen voor in het bier. Maar ik ben al heel trots. Ik ben nu drie jaar bezig in dit café en heb al veel bereikt.” De Goudse eend is het enige café in Gouda dat lid is van de Alliantie van biertapperijen, hier mag je niet zomaar bij. De leden staan stuk voor stuk bekend om hun kwaliteit, ook staan de meeste in de café top 100. Ook de Goudse Eend staat in de top 100, 6 november wordt bekend gemaakt op welke plek ze staan. Jeroen: “Ook in de publieksprijs sta ik vierde, daar ben ik echt trots op.” Maar waar Jeroen het meest trots op is dat zijn café elke avond weer vol zit met verschillende mensen de directeur, de vuilnisman, de vaste gasten en iedereen heeft een verschillend kleur bier voor zich waar die van aan het genieten is.

Voor elk biertje heeft Jeroen een verhaal waar het water van in je in de mond loopt. Zelf heeft hij geen favoriet. Wat Jeroen ertoe heeft gezet om dit café op te richten is zijn enorme passie voor bier. Dit ontstond toen hij op 14-jarige leeftijd bij zijn tante ging logeren. Zijn ouders dronken altijd pils, maar toen hij zijn tante een donker biertje zag drinken vroeg hij “Tante, wat is dat?” waar zijn tante op antwoordde “Dit is bier”. Jeroen mocht een slokje proeven en was sindsdien verkocht. Hij probeert voor iedereen zijn smaak te vinden, zijn tip voor de niet bier liefhebbers: “Blijf proberen, er bestaan zoveel verschillende soorten bieren. Het normale pils is best bitter maar een IPA of een mooie dubbel is al heel anders van smaak. Er bestaan 65 duizend verschillende soorten bieren, er is vast wel eentje die je lekker vindt.”