In de rubriek 'Alleen achter de toonbank' gaan onze verslaggevers wekelijks langs bij winkeliers die helemaal alleen achter de toonbank staan.

Zodra je het zaakje van Harriet van Dijk binnenstapt word je omgeven door een regenboog aan kleuren, overal hangen sieraden, linten en kralen aan de muur. Zelf zit ze achter een tafeltje waar ook nog eens ontelbare hoeveelheden kralen en linten op liggen. Achter haar ligt een ietwat dikke kat te snoezen.

Wat is uw naam?
Ik ben Harriet van Dijk, maar je mag me ook gewoon Jet noemen. Ik ben de eigenaresse van de zaak Inspiratio.
Wat wilde u vroeger worden?
Ik heb twaalf jaar in de zorg gewerkt, maar van kinds af aan heb ik altijd een hobbyshop willen hebben. Ik ben altijd met mijn handen bezig geweest, daardoor ben ik natuurlijk ook heel creatief geworden.
Waarom heeft u besloten een winkeltje op te richten?
Mijn man en ik hebben altijd veel van reizen gehouden, om te kunnen blijven reizen hebben we besloten spullen die we op onze reizen vonden te verkopen in Nederland. Het idee was om spullen die we daar vonden op een kameel te hijsen en dan maar hopen dat het in Nederland aan kwam. Van alles dat we kochten verkochten kralen het beste, daar zijn we dus ook mee door gegaan. Eerst op beurzen en braderieën en later hebben we een winkelpand gekocht waar we zelf ook in wonen om een ateliertje te beginnen. Maar dan ben je op een gegeven moment ’s avonds aan het knutselen en staan er opeens allemaal mensen voor je deur. Dan heb je ook zoiets van, nou kom maar binnen, zo groeide dat uit tot een winkel. We hebben wel al eerder spullen verkocht, maar dan via webshops en die beurzen waar ik over vertelde. Ik heb het ondernemerschap ook met de paplepel binnen gekregen, mijn vader was namelijk ook een zelfstandig ondernemer, hij stond op de markt.
Wat is de laatste reisbestemming geweest? 
De laatste reis was naar Indonesië. Soms gaan we op reis, echt alleen maar om kralen te vinden. Dat is heel veel werk, we willen kleine ondernemers opzoeken. Daardoor weten we dat bij onze producten geen kinderarbeid is gebruikt en we ondersteunen kleine winkeltjes in dat soort landen. Deze keer was de reis naar Indonesië voor toeristische doeleinden.
Waarom heeft u besloten het winkeltje in Gouda te openen?
Ik ben geboren in Waddinxveen en we woonden op een gegeven moment in Gouda, maar toen werd het huis te klein en ben ik gaan zoeken naar een nieuwe woning. Toen kwam ik langs dit pand en dacht ik dat ik het niet kon betalen. Uiteindelijk konden we het wel betalen en zijn we hier gaan wonen, zo zijn we in Gouda terecht gekomen. Gouda heeft als grote voordeel dat het een heel leuk klein provinciestadje is, maar dat het wel heel veel toeristen heeft.
Hoe loopt het winkeltje?
Het winkeltje loopt heel goed, vanmiddag is het rustig, maar vanochtend was het heel druk, toen kwam de ene klant na de andere binnen.
Wat vond de gemeente ervan dat u uw zaakje op wilde richten?
De gemeente Gouda is eigenlijk heel blij met nieuwe ondernemers zoals ik. Ik heb nu ook het voordeel dat ik hier woon en dat het pand verbouwd moest worden. De gemeente keek bij mij echt heel erg door de vingers. Natuurlijk is het zo dat de gemeente overal geld voor wil hebben, bijvoorbeeld ook voor mijn reclame pilaar buiten en vuilniszakken voor de zaak zetten, wat ik niet eens doe. De gemeente wil altijd een graantje meepikken en dat maakt het ondernemerschap weer duur.
Doet u ook andere dingen naast het winkeltje?
Ik geef ook workshops aan klanten, als personen willen weten hoe je een sieraad maakt dan kan ik dat uitleggen aan het tafeltje dat ik nu aan zit. Daarbij heb ik ook nog een tijdschrift die ook Inspiratio heet.
Wat zijn uw toekomstplannen?
Zoals dit nu loopt loopt het heel goed. We hebben ooit gedacht aan een tweede vestiging openen, maar ik wil geen manager worden, dus dat hebben we niet gedaan. We blijven gewoon lekker hiermee doorgaan en je kijkt gewoon iedere keer hoe het loopt, zakt het wat terug dan ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Waar bent u trots op?
Ik had zelf nooit verwacht dat ik kon leven van zo’n winkel, dus daar ben ik wel heel trots op. Ik word er blij van als mensen speciaal naar mij vragen, om door mij geholpen te worden. Ik heb er echt een vaste klanten kring aan overgehouden, dat is natuurlijk heel fijn.