GOUDA – De veelbelovende negentienjarige Martijn van IJzendoorn, lid van Damlust Gouda, won eind oktober het WK junioren en werd derde op het EK senioren. Komend weekend vindt het WK dammen plaats in Groningen. De Nederlanders Roel Boomstra en Jan Groenendijk strijden om de wereldtitel. Martijn doet dit jaar niet mee, maar heeft zich door zijn derde plaats op het EK senioren wel al geplaatst voor het WK in 2017. Wij spraken Martijn over zijn damcarrière en zijn verdere ambities.

Welke toernooien heb je eind oktober gehad?

Ik ben 18 oktober naar Turkije geweest, daar begon ik met het EK dammen senioren. Hier ben ik derde geworden. Twee dagen daarna was ook het WK junioren, voor onder de twintig jaar, daar werd ik wel kampioen.

Hoe ben je bij het dammen gekomen?

Op sportvereniging Velo was ooit een open avond waar je allerlei activiteiten kon doen. Het was puur toeval dat ik aanschoof bij dammen en toen vond ik dat eigenlijk best wel leuk. Na tien gratis proeflessen werd ik steeds beter en daardoor enthousiaster.

Hoe ben je vanuit daar gekomen waar je nu bent?

Ik ben er echt ingerold. Een van mijn damtrainers stelde toen voor om mij elke woensdagmiddag na school naar een damclub mee te nemen. Hij zag al potentie in mij en dat zag hij blijkbaar goed want ik boekte toen vrij snel ook al internationale resultaten. In 2007 werd ik Europees kampioen welpen, bij dat toernooi heeft mijn huidige coach Rik Keurentjes mij gescout. Door hem ben ik echt in de topsport gekomen.

Welke prijzen heb je al gewonnen?

Bij de jeugd heb ik elf keer Europees goud gewonnen en ben ik zeven keer wereldkampioen geworden.

Had je hierdoor wel al een beetje verwacht dat je het EK junioren zou gaan winnen?

Ja ik was wel de favoriet daar, maar voor mijzelf was het nog wel heel spannend omdat ik daarvoor ook al een toernooi gespeeld had. Het begon erg slecht voor mij, ik had de eerste drie rondes drie keer gelijk gespeeld. Het was wel even lastig om weer terug te komen maar gelukkig won ik de laatste vijf wel en werd ik alsnog kampioen.

Waardoor kwam het dat je zo’n tegenvallende start hard?

Van 18 tot 26 oktober was het EK senioren en op 30 oktober begon het WK junioren dus ik had maar een paar dagen om te rusten. Ik moest mijn focus daardoor echt weer even herpakken.

Wat doe je voor de wedstrijd? Heb je een talisman of ritueel dat je altijd doet?

Ik had het daar toevallig deze week nog over met Jan Groenendijk. Ik train hem voor het WK begin december. Hij vertelde mij dat hij een tegenstander had die voor iedere wedstrijd zijn tanden ging poetsen. Ik heb zelf niet zo’n soort ritueel maar ik luister voor een wedstrijd wel altijd even wat muziek, Eminem bijvoorbeeld, om mezelf op te peppen en energie te krijgen.

Ga je veel met de andere dammers om?

Ja ik ben met de Nederlandse ploeg ook naar Turkije gegaan dus die ken ik sowieso goed. De buitenlandse ploegen ken ik eigenlijk ook wel. Met hen ging ik tussen de partijen door naar de stad. De plek waar we zaten viel wel een beetje tegen, het was een klein dorpje naast Izmir. Gelukkig was het park waar we verbleven wel heel leuk. We konden gebruik maken van drie zwembaden waar we tussen de partijen konden rusten. Ook de bar met gratis drank was een succes.

Het ene moment ben je vrienden en het andere moment elkaars rivalen. Hoe voelt dat?

Ik denk dat je dat in iedere sport wel hebt, je deelt wat met elkaar en daarna strijd je tegen elkaar. Dat is eerst even wennen, maar ik ben daar nu helemaal aan gewend geraakt.

Ben je net zo ambitieus met school als met het dammen?

Het is soms wel lastig om het allebei tegelijk te doen. Doordat ik zoveel met het dammen bezig was ben ik vorig jaar gezakt op het VWO. Ik doe maar twee vakken over dus nu is het goed te combineren. Volgend jaar wil ik elektrotechniek gaan doen bij de TU Delft.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst binnen het dammen?

Ik zou heel graag nog wel een keer wereldkampioen senioren willen worden. Via het EK senioren heb ik me geplaatst voor het WK in 2017 dus ik ben er sowieso bij.