GOUDA – In Korte Akkeren is Bep Rijsbergen een bekend gezicht. Zij is al 13 jaar actief in het Wijkteam Korte Akkeren. Eerst als lid maar inmiddels al 5 jaar als voorzitter. Daarnaast is zij actief als partijlid van de plaatselijke PvdA. ‘Ik ben blij met hoe de lokale partij nu is! Het zijn arbeiders die in het bestuur zitten en geen kakmadammen en kakheren.’ Het werd tijd om vanuit de ogen van deze standvastige vrouw de hedendaagse politiek te bekijken.

Hoe bent u op het idee gekomen om aan te sluiten bij de PvdA?
‘Eigenlijk door mijn opa, die was zelf ook lid van de PvdA. Het is eigenlijk vanaf kinds af aan zo erin gegoten. Ik ben eigenlijk als al kind geïnteresseerd geweest in de Partij van de Arbeid door mijn opa, maar ook later door mijn oma en mijn ouders. Het was vroeger natuurlijk echt een arbeiderspartij en omdat het een arbeiderspartij was ben ik daarin gestapt. ‘

Wanneer was dit?
‘Negen jaar geleden ben ik lid geworden. Wel op verzoek van iemand uit de partij omdat ik weleens naar die dagen van hun ging. En toen zeiden ze ‘je kunt beter lid worden want je bent er toch altijd’. Toen ik lid werd kreeg ik zelfs het boek van Joop den Uyl cadeau.’

Hoe is de sfeer bij de lokale partij?
‘Goed. Ik ben naast partijlid ook vrijwilliger dus ik kan helaas niet altijd aanwezig zijn bij de bijeenkomsten. Maar de keren dat ik er ben vind ik het hartstikke gezellig.’

U bent actief als voorzitter in het wijkteam, vindt u dat uw rol als partijlid iets extra’s toevoegt aan het wijkteam?
‘­­Ja, het is een voordeel. Want als er iets is wat ons niet bevalt dan stap ik heel makkelijk naar de partij. Ik ken de andere leden persoonlijk dus ze zien ook eerder als er wat aan de hand is. Plaatselijk wordt er echt wat met de problemen gedaan. Het is een fijn gevoel om te weten dat er echt naar ons wordt geluisterd.’

Waar staat PvdA voor volgens u?
‘Het stond voor dat de arbeiders werk hadden en dat er genoeg sociale huurwoningen waren. En dat de arbeiders betaald werden werk, dus beloond werden. Dat is nu niet meer. Het werken loont niet meer. En als het niet meer loont dan de sociale dienst van de UWV, dan wil je ook niet meer de moeite doen.’

Aan welke problemen moet de PvdA nog écht aandacht besteden?
‘Sociale huurwoningen, asielzoekersprobleem, kijk eerst of het wel echte asielzoekers zijn die uit oorlogsgebieden komen. Als het niet zo is gelijk terug. Laat ze niet hier eerst tien maanden zitten. Er zitten hier veel te veel die hier niks te zoeken hebben. Die komen hier alleen voor de lol en het geld en na een paar maanden opzouten om weer ergens anders asiel aan te vragen. Dat hoort niet. Economische vluchtelingen moet je hier gewoon niet willen.’

De afgelopen jaren hoor je vaak dat de PvdA ideologie uit het zicht is verloren en weer opzoek moet gaan naar haar ideologische veren, bent u het daar mee eens?
‘Echt wel! Op dit moment is de ideologie van PvdA verkeerd. De rijken worden voorzien van rijkdom en laten de armen keihard werken. Je merkt dat mensen steeds verder weg zakken in het diepe en daar ook niet meer uit terugkomen. Ik heb er zelf gelukkig nog niet mee te maken gehad, maar er zijn er wel een hoop die dat wel meegemaakt hebben. Gelukkig is het bij de lokale partij nog steeds hoe het vroeger was. Wij staan voor de arbeiders. Maar dat komt ook omdat er echte arbeiders in de partij zitten.’

De PvdA heeft zware kritiek gekregen op het BBB-akkoord en het vluchtelingenprobleem. Wat vindt u hiervan?
‘Ik heb er geen enkel probleem mee als het om een echte vluchteling gaat. Maar het zijn er uiteindelijk zo veel die Nederland inkomen die echt niks met oorlogen te maken hebben. En dan heb ik zoiets ‘PvdA, hou je handen ervan af’. En ik vind zo een groot terrein afstaan aan vluchtelingen, terwijl je weet dat meer dan 80% geen vluchteling is, dat je dan het mooie voorbij streeft.’

Diederik Samsom is opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap, vindt u het terecht dat hij zich weer als kandidaat stelt?
‘Nee. Mijn stem krijgt hij in ieder geval niet. Hij is te veel naar rechts geschoven, naar de VVD kant. Wij zijn een arbeiderspartij en geen rijke partij. Hij mag echt voorbeeld nemen aan zijn voorgangers zoals Joop den Uyl. Asscher van de PvdA krijgt mijn stem ook niet. Het liefst stem ik op Aboutaleb. Helaas stelt hij zich niet verkiesbaar. Dan gaat mijn stem uit naar Monasch.’

Samsom verantwoorde in februari dit jaar dat de zaken die de samenleving bezighouden sterk van karakter veranderen. Denkt u dat hij die zaken een positieve wending kan geven?
‘Nee dat kan hij niet. Hij gaat de kloof tussen arm en rijk te ver uitbreiden. Het is alleen te redden als ze alles terugdraaien van wat ze de laatste drie jaar hebben gedaan. Bijvoorbeeld de eigenbijdrage ziekenfonds. Ziekenfonds moet gewoon weer worden zoals het vroeger was. Kijk naar hoeveel mensen nu al hun ziekenfonds niet meer kunnen betalen. Ik vind het schandalig. Er zijn ook AOW’ers die op PvdA hebben gestemd en die zeggen nu ‘die partij mag van mij de grond in’.’

Hoe lang blijft u nog partijlid?
‘Lokaal blijf ik gewoon lid! Ik ben nog lang niet van plan om te stoppen dus voorlopig blijf ik gewoon lid. Ik ben blij met hoe de lokale partij nu is! Het zijn arbeiders die in het bestuur zitten en geen kakmadammen en kakheren. Zoals het nu gaat, gaat het goed. Ze nemen hun verantwoording als ze wat verkeerds gedaan hebben. Zo hoort het ook.’