Wanneer je denkt aan Gouda is het allereerste wat in gedachten komt: kaas. De volledige stadsmarketing van Gouda is er dan ook op gebaseerd. Toeristen vanuit de hele wereld komen naar de stad voor de kaasmarkt, kaaswinkels, kaasmusea en “cheese experience”. Maar hoe zit het met alle andere mooie dingen van Gouda, die nu bedolven liggen onder een dikke laag Goudsekaasfondue?

Het is niet lastig om als journalist die een half jaar in Gouda rondgelopen heeft, een andere kant van Gouda te zien. Zo zijn er ontzettend veel creatieve ondernemers die zich hebben ontwikkeld in allesbehalve kaas. Zo sprak ik een freerunner die aan meer dan 100 leerlingen lesgeeft. Een kunstenares die oude tegeltjes veranderd in de mooiste kunst. De eigenaresse van Cafeetje Heeeurlijk die een veilige have biedt aan de LHBTI+ gemeenschap en zelfs regelde dat ze met 100 Gouwenaren mee kon varen tijdens de Canal Pride in Utrecht. Afgelopen week nog, sprak ik iemand die sinds kort in Gouda woont en realiseerde dat er helemaal geen AED in de buurt aanwezig is. Dus zette ze een actie op om er een op te laten hangen aan haar eigen huis.

Of wat dacht je van alle vrijwilligers die zich afgelopen weekend 24-uur lang in het zweet werkten om geld in te zamelen voor het KWF tijdens de Samenloop van Hoop? Ook daar heb ik mensen over gesproken. Maanden voorbereiding gingen eraan vooraf. De vrijwilligers maakten vaasjes, sleutelhangers, onderzetters, kaarten en taarten om te verkopen. Op het sluiseiland werd maar liefst 150.000 euro opgehaald voor kankeronderzoek.

Persoonlijk mis ik de bekendheid van deze “alledaagse helden”. Zij zijn de mensen die Gouda maken tot wat het eigenlijk is: een leefbare stad, waar ruimte is voor expressie en vrijheid van meningsuiting. Zij zorgen er voor dat Gouda een AED rijker is, dat 100 kinderen elke week freerunnen en dat minderheden als de LHBTI+ gemeenschap een veilige plek hebben om samen te komen.

Kaas is lekker. Goudse kaas zeker. Toch zou ik graag zien dat de dikke laag kaasfondue zich terugtrekt en dat de échte stad weer in beeld komt voor buitenlandse toeristen en Nederlanders die Gouda bezoeken. De Goudse kaas smaakt mij lekkerder als blokje tussendoor, te eten tijdens het lezen en het ervaren van verhalen van de échte Gouwenaren.