In ‘De dag van morgen’ wordt er elke vrijdag een activiteit besproken voor op je vrije zaterdag. Deze rubriek starten we in het feestdagen thema. De feestdagen komen namelijk steeds dichterbij en de uitverkoop is al begonnen. Elk jaar weer een cadeautje zoeken, kan soms best lastig zijn. Anita, de eigenaresse van galerie De Hollandsche Maagd, heeft daar een oplossing voor. Namelijk: de expositie kunst en cadeau.

Het is vrijdagmiddag 1 december en de galerie is net open. Het is binnen lekker warm en de galerie staat bomvol met schilderijen en beelden van groot naar klein.
De expositie kunst en cadeau is vandaag van start gegaan en bestaat al een aantal jaar. Kunst wordt vaak niet als een cadeautje voor de feestdagen gezien, maar kleinere beeldjes, schilderijtjes of bijzondere sieraden zijn ook kunst en daarbij een origineel cadeau.

Anita vertelt dat het nog rommelig is, omdat er net nog allemaal kunstwerken binnen kwamen voor kerst. De expositie is ten slotte vandaag pas van start gegaan en gaat nog door tot 22 december. Tijdens de expositie is er elk weekend wel iets speciaals. Morgen mogen de kinderen hun schoen zetten en komen er twee muziekpieten langs. Terwijl de kinderen bezig zijn met hun schoen zetten, kunnen de ouders hun oog laten vallen op de kunst. “Ik heb expres voor het raam niet maar één groot kunstwerk, de één vindt het mooi en de ander niet. Daarom heb ik verschillende dingen bij het raam zodat mensen ook even stoppen en er goed naar kunnen kijken”. De galerie bestaat dan ook uit heel veel verschillende soorten kunstwerken. Dit komt doordat niet alleen Anita haar werk er hangt maar van heel veel verschillende kunstenaars. “Ik kies juist die kunstenaren uit omdat ik hun werk zo mooi vind. Hun werk mag hier dan hangen in de galerij en op het moment dat er iets van hun verkocht wordt, krijg ik daar ook een beetje van”.

Anita tekent al sinds haar achtste. Inmiddels heeft ze al veel bereikt. Haar galerij bestaat al bijna tien jaar en dat wordt in 2018 groots gevierd. Als je rondkijkt in de galerie valt er gelijk iets op, niks is hetzelfde behalve de terugkomende dansers op het doek. “Dansers hebben mij altijd al getrokken, zo schetste ik vaak tijdens de repetities van Connie Janssen en Scapino ballet. Over het algemeen is het ballet, maar ik heb ook een tijdje de tango geschilderd”.

Anita verteldt dat het niet te voorspellen is hoe druk het gaat zijn tijdens een expositie maar de galerie draait zeker goed. Ook mag Anita met haar werk voor de zevende keer tijdens kerst in het oude stadhuis hangen.

Met haar huisje boven de galerie in de oude straat Oosthaven wil Anita voorlopig zeker nog niet weg.