GOUDA - Binnen in de gouwekerk is er geen stem te horen. Alleen zachtjes op de achtergrond speelt wat rustgevende muziek. Je zou denken dat er geen mens rondloopt, maar de tentoonstelling Bible Art is juist drukbezocht. Met een ticketverkoopt van vijfduizend kaarten is de expositie nu wegens succes voor een maand verlengd.

Aandachtig bestuderen de bezoekers geïllustreerde werken die aan zwarte tentoonstelling wanden hangen. Op de plattegrond die de kassière bij binnenkomst aan de bezoekers geeft staat de volgorde van de kunstwerken en de bij behorende naam. De expositie volgt de verhalen van de bijbel, maar dan geïnterpreteerd door verschillende kunstenaars.

Het begint met de 40 tekeningen van Salvador Dali. In zijn werk zijn veel opvallende kleuren, maar de details waar het echt toe doet zijn juist klein en verfijnd getekend met inkt. Als volgt zijn de lithografie werken van Chigall. Een opvallende verandering in stijl. Chigall vertelt zijn interpretatie van de bijbel doormiddel van dikke lijnen. Hij zet de karakters groots neer.Dan komen de kleurrijke schilderijen van de goudse kunstenaar Jan van Lokhorst aan bod. De kleuren in zijn werk versterken de emotie bij het verhaal.

Gottfried Engelmann laat de bezoekers een stapje dichter bij het werk zetten met zijn oog voor detail en fijne dunne lijntjes.  Vervolgens zijn de wat simpelere tekeningen van Otto Dix. Ze lijken haast de voorganger te zijn van de cartoonistische stijl die we vandaag de dag kennen. Tot slot Gustave Doré wie met 75 werken, die erg gedetailleerd getekend zijn, verhaal het meest uitgebreid weet te vertellen. Met in totaal wel 250 kunstwerken is er voor iedere bezoeker wel een interpretatie die past bij zijn of haar eigen idee over de bijbel.

“Het christelijk geloof hoeft niet alleen zwart wit te zijn. Het mag ook kleurrijk zijn of juist somber. De expositie is daarom eigenlijk ook bedoelt om mensen weer een beetje wakker te schudden. Veel mensen in mijn omgeving die christelijk zijn kijken heel oppervlakkig naar het geloof. Ze gaan op zondag naar de kerk maar dat is het wel zo’n beetje. Als we bijvoorbeeld kijken naar de werken van Dali die hier hangen, zie je zijn liefde voor god daarin heel goed terugkomen. Dali, maar ook Chigall, laten eigenlijk zien dat God hoort bij het dagelijks leven”, vertelt Jette Dorst, gids van de Bible Art expositie.

Desondanks de naam Bible Art, zijn er ook veel ongelovige die de expositie hebben bezocht. “De expositie is niet alleen bedoelt voor mensen van het Christelijk geloof, maar voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik heb laatst nog een jongen van een jaar of twintig hier rondgeleid. Hij wist eigenlijk niets over het geloof maar was wel heel erg onder de indruk van de expositie. Ik vertelde hem over de verhalen van de werken en toen zei hij naderhand tegen mij, ‘ik denk dat ik thuis toch maar eens de bijbel ga lezen’”, aldus Jette Dorst.

De expositie loopt nog tot 28 juli. Zie de website www.gouwekerk.comvoor meer informatie.