Hé? Wat is dat felgroene beeld dat daar tussen de bloemen in de Keukenhof staat? Het lijkt wel een boom. En dat zijn geen bladeren maar tientallen vogels in alle kleuren van de regenboog. Wie heeft dat gemaakt? Het befaamde Goudse kunstenaarsduo Tabak&Naus natuurlijk. Ze vertellen honderduit over hun bijzondere kunstwerken. Zet je fantasie maar alvast aan.   

Hoe zijn jullie als kunstenaar begonnen?

Naus: “Wij hebben elkaar in onze studententijd ontmoet. Beiden studeerde we toegepaste psychologie. Toen we afstudeerde zijn we naar Gouda verhuisd en wouden we een mooi kunstwerk maken voor in onze woonkamer. Daar begon het eigenlijk allemaal en is dus compleet uit de hand gelopen. De eerste jaren combineerde ik dit met mijn baan als onderwijskundige, uiteindelijk heb ik die baan opgezegd en nu zijn wij al 15 jaar fulltime kunstenaars.”

 

Hoe ziet een typisch Tabak&Naus kunstwerk eruit?

Tabak: “Wij maken bijna altijd dierfiguren. Ze lijken dan niet op echte dieren maar zijn meer fantasiefiguren. Meestal ook met een grap element. En een Tabak&Naus kunstwerk heeft veel felle kleuren. Daar houden wij zelf ook heel erg van. Een beetje de lichtheid van het bestaan weergeven, dat is wel wat wij met onze kunstwerken willen.”

Van wat voor materialen maken jullie de sculpturen?

Naus: “Wij beeldhouwen met piepschuim. Op die manier bouwen we een beeld op in vorm. De hele grote objecten lamineren wij dan met polyester en glasvezel zodat het beeld een keiharde buiten laag krijgt.  Voor de kleinere objecten gieten we heel veel. Dan maken we een mal en dan verhardt het beeld tot een massief object. De laatste jaren zijn we ook veel aan het experimenteren met 3D-printen. Het is een hele interessante ontwikkeling voor de toekomst van beeldhouwen.

Hoe houden jullie de beelden milieuvriendelijk aangezien ze veel buiten staan?
Naus: “Daar zit een spanningsveld. We willen dat wel heel graag en doen dat ook zo veel mogelijk, maar uiteindelijk is onze prioriteit dat onze sculpturen ook mooi blijven wanneer ze buiten staan. Wind een weer invloeden zijn echt enorm op een sculptuur en we willen dat het beeld zo lang mogelijk mooi blijft. We hebben wel geëxperimenteerde met watergedragen hars in plaats van polyester en ook met milieuvriendelijke verf. Maar dat blijft helaas nog echt een zoektocht.”

Wat willen jullie met jullie kunstwerken bereiken?

Tabak: “Wij zijn dus ooit als hobby begonnen en maken vooral dingen die we zelf mooi vinden. Ons slogan is dan ook wel: het leven is te mooi om serieus genomen te worden.”

Naus: “En wij merken ook dat onze klanten onze kunst kopen vanuit hetzelfde oogpunt. Wij hebben bijvoorbeeld een sculptuur gemaakt voor een hele serieuze meneer die voor een heel serieus bedrijf werkt. Hij wilde heel graag een vrolijk sculptuur van ons in zijn werkkamer om er continue aan herinnert te worden dat er ook een lichtere kant is van het leven. Zo komen onze kunstwerken wel heel mooi tot hun recht.”