GOUDA – Het gehandicaptenparkeren kwam aan het licht nadat Dennis Marck (28) op 2 september een boete kreeg omdat hij geen parkeergeld betaald had. Marck was niet in staat om bij de parkeermeter te komen en mobiel betalen zou hem meer geld kosten. Dat mobiel parkeren duurder is dan via de meter maakt het minder aantrekkelijk voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart om via de app te betalen.

Mobiel parkeren maakt betalen makkelijker, zeker voor mensen met een fysieke beperking. De mobiele parkeerapp maakt echter geen onderscheid tussen normale en gehandicaptenparkeerplaatsen in de binnenstad van Gouda. Hierdoor betalen houders van een gehandicaptenparkeerkaart een hoger tarief als zij betalen met deze app.

Voor gehandicaptenparkeerplaatsen in Gouda geldt een gereduceerd tarief. Dit is niet ongebruikelijk, veel steden rekenen een lager tarief voor deze parkeerplaatsen. In steden als Utrecht en Rotterdam is parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zelfs gratis.

Een aparte sector voor gehandicaptenparkeerplaatsen in de parkeerapp zal onderscheid maken tussen de verschillende parkeerplaatsen, laat de woordvoerster van de gemeente weten. Houders van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen door deze sector te selecteren hetzelfde betalen als bij de parkeermeter. Op dit moment is er in de binnenstad nog geen aparte sector voor gehandicaptenparkeerplaatsen. “Hiermee wordt eerst de besluitvorming over het in de toekomst al dan niet gratis parkeren voor gehandicapten afgewacht” aldus de woordvoerster.

In de toekomst zal de mobiele parkeerapp wellicht ook in de binnenstad onderscheid maken tussen de verschillende parkeerplaatsen. Op dit moment is het goedkoper om op gehandicaptenparkeerplaatsen in de binnenstad van Gouda bij de parkeermeter te betalen.