Dominee Marco Batenburg is sinds 2013 predikant voor de Sint-Janskerk. “Om predikant te worden moet je theologie studeren. Dat heb ik in Utrecht gedaan. Wanneer je klaar bent met je studie kan een gemeente een beroep op jou uitbrengen. Dat betekent dat een gemeente kan zeggen: ‘wij willen graag dat jij onze predikant wordt.’ In mijn geval ben ik toen na mijn studie naar een dorpje gegaan in de buurt van Zwolle, Zalk. Daar ben ik begonnen in 1999. In 2004 ben ik vervolgens dominee geworden in Waddinxveen. Sinds 2013 ben ik hier in Gouda bij Sint-Jan.”

Dominee Marco Batenburg is sinds 2013 predikant voor de Sint Janskerk. “Om predikant te worden moet je theologie studeren. Dat heb ik in Utrecht gedaan. Wanneer je klaar bent met je studie kan een gemeente een beroep op je uitbrengen. Dat betekent dat een gemeente kan zeggen: ‘wij willen graag dat jij onze predikant wordt.’ In mijn geval ben ik toen na mijn studie naar een dorpje gegaan in de buurt van Zwolle, Zalk. Daar ben ik begonnen in 1999. In 2004 ben ik vervolgens dominee geworden in Waddinxveen. Sinds 2013 ben ik hier in Gouda bij Sint Jan.”

“Het systeem is dus meestal dat een gemeente een dominee benaderd wanneer een gemeente zonder dominee zit. Sommige gemeentes werken met een advertentie, eigenlijk zoals je een personeelsadvertentie kunt plaatsen. Die vragen welke dominee belangstelling heeft. Zo zijn er dus twee systemen, waar ik zit gaat het meestal op die eerste manier.”

Op de website van de Sint Jansgemeente wordt u buurtpredikant genoemd, wat houdt dat precies in?

“De Sint Jan maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland, de grootste protestantse kerkgemeenschap. Kerken worden op een bepaalde manier georganiseerd. In ieder geval in Gouda is het zo dat van de Protestantse Kerk in Nederland wel zes of zeven verschillende kerken zijn. Niet alleen de Sint-Jan, maar ook de Oostpoort, de Pauluskerk, de Westerkerk en zo zijn er nog een paar. Wij hebben het zo gedaan dat de gemeente van Gouda in stukjes is gedeeld, in wijken. Iedere kerk is verantwoordelijk voor een wijk, zo ook de Sint Jan. Daarom word ik dus ook wel een wijkpredikant genoemd. Maar goed, het is niet allemaal heel strak. Zo zijn er genoeg mensen die niet in de geografische wijk van de Sint Jan wonen, maar die wel naar de kerk komen en er gewoon bij horen. Het is dus een beetje een oude benaming.”

Wat maakt Gouda bijzonder op het gebied van geloof?

“In Gouda zijn veel kerken. Niet alleen van de Protestantse Kerk, maar ook van Gereformeerde Gemeente en Gereformeerde Gemeente in Nederland. Verder zijn in Gouda niet alleen veel verschillende kerken, maar ook grote kerken qua getalen. Ik denk dat de kerkelijkheid van Gouda in vergelijking met andere plaatsen die van vergelijkbare grote zijn, relatief hoog is. Veel mensen gaan hier naar de kerk. In Nederland is het zo dat de kerk kleiner wordt, in Gouda lijkt het in ieder geval vrij stabiel te zijn. Dus dat is wel bijzonder ja, dat er nog steeds zo veel mensen naar de kerk komen.

Wat ik persoonlijk ook bijzonder vindt is de samenwerking tussen de verschillende kerken. Bijvoorbeeld op het gebied van praktische hulpverlening, diaconaat noemen wij dat, liggen er allemaal verbanden tussen de kerken. Alle kerken zijn verschillend en op zondag zit iedereen in zijn eigen gebouw, maar bijvoorbeeld bij hulpverlening zie je ook dat kerken veel samenwerken. Dan wordt er niet gekeken welk etiketje er op de voordeur van jouw kerk staat, maar hoe we samen iemand kunnen helpen. Dat vind ik heel positief.”

Gouda ligt in de bijbelbelt, heeft dat daadwerkelijk toegevoegde waarde of is dat meer van symbolische waarde?

“Dat laatste denk ik, ja. Het is meer een begrip wat mensen bedacht hebben om kerkelijkheid in een bepaalt gebied aan te geven. Het blijkt wel aan de hoeveelheid mensen die hier naar de kerk komen, maar verder heeft die term voor mij geen enkele waarde.”

Wat maakt het protestantse geloof mooi volgens u?

“Even los van het protestantse geloof, wat mooi is aan geloof in het algemeen is dat je er houvast mee vindt. Als dominee kom ik ook bij mensen die in een heel moeilijke situatie zitten. Mensen die erg ziek zijn of die moeten gaan sterven. Je vindt dus houvast en troost aan geloof in zulke moeilijke tijden. Zelfs aan het einde van het leven nog hoop hebben dat het beter wordt, vind ik iets heel krachtigs aan geloof.

Maar ook in het dagelijks leven, dat je kunt proberen om een goed mens te zijn. Daar zegt het geloof ook iets over. Het is niet alleen iets tussen jou en God, maar het gaat er ook over hoe je op een goede manier in deze wereld kunt leven en er voor andere mensen kunt zijn. In de kerk zeggen we: ‘het grote gebod is dat je God lief moet hebben en het tweede gebod is dat je de mensen om je heen lief moet hebben,’ dus dat vind ik iets heel positiefs. Het geloof is gericht op anderen en niet alleen op jezelf.

Verder is de Sint Janskerk echt een prachtig gebouw. Het is heel erg bekend om de Goudse Glazen, dat zijn 72 gebrandschilderde ramen. Dat is echt fantastisch. Vanuit de hele wereld komen daar mensen naar kijken. Het is echt bizar om hoe veel mensen dat gaat. Het is leuk op zondag, wanneer wij kerkdienst hebben. Dan komen er ook toeristen binnen, die worden dan opgevangen en die kunnen de dienst meemaken met een tolk.  In die zin is de Sint Jan dus een uitbundig gebouw, terwijl het protestantse geloof vaak best wel sober is. Omdat het eerst een Katholieke kerk was, zijn er heel veel afbeeldingen. Dat contrast vind ik heel mooi. Het protestantse geloof is soms wel heel kaal, terwijl zo een prachtig kerkgebouw iets met je doet. Daar geniet ik van.”