Het College van B en W en alle raadsleden moeten een cursus volgen zodat ze kunnen reanimeren. Dit voorstel doen het CDA, Gouda’s 50+ partij en de SP in hun vragen aan het College onder het motto ‘AED’s, daar red je levens mee.’

“Op deze manier kunnen we een voorbeeldrol op ons nemen”, aldus Eppy Boschma van het CDA, Astrid van Eersel van Gouda’s 50+ partij en Lenny Roelofs van de SP. De drie partijen stellen vandaag vijf schriftelijke vragen aan het College over Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) en vrijwilligers voor reanimatie om deze onderwerpen beter op de kaart te zetten. Naast het voorstel willen de raadsleden ook weten of het college inzicht heeft in het aantal AED’s in de buitenruimtes van Gouda en of deze gepromoot worden. Verder zien ze graag dat de gemeente nieuwe initiatieven ondersteunt bij het beantwoorden van vragen over aanschaf en onderhoud van AED’s. “Zo hoeft niet iedereen elke keer opnieuw het wiel uit te vinden”, zeggen de vraagstellers.

Aanleiding voor de vragen was een oriëntatieavond van de gemeente op 21 juni van dit jaar over het thema reanimatie en gezondheid in Gouda. Zowel het Rode Kruis als EHBO Gouda gaven aan dat direct reanimeren nadat iemand een hartstilstand krijgt, cruciaal is en ook de grootste kans op herstel geeft. De eerste minuten zijn daarbij heel belangrijk. Het helpt dan om een AED in de buurt te hebben die snel kan worden gebruikt.