VVD-fractievoorzitter Ronald Verkuijl is de trotse winnaar van de verkiezing voor raadslid van het jaar 2016. Voor de VVD was het een bewogen jaar in de gemeenteraad. Aan het woord is Ronald Verkuijl in een terugblik op 2016.

Gefeliciteerd met uw prijs. Waarom denkt u dat u zoveel stemmen heeft gekregen?

Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met het feit dat de VVD het afgelopen jaar veel in het nieuws is geweest. Dat komt mede doordat we een switch hebben gemaakt van coalitiepartij naar oppositiepartij. Als het college een plan heeft, is het voor de media pas echt interessant wanneer ze weten wat de oppositiepartijen ervan vinden. Dan komen ze uiteindelijk bij de grootste oppositiepartij uit en dat zijn wij.

Is dat dan ook de reden van uw populariteit?

Nou, dat weet ik niet. Ik denk dat veel mensen onze mening delen en dat we daarmee iets aan populariteit winnen. Laatst was er bijvoorbeeld een winkeldiefstal in de Primera, waarna er camerabeelden op internet verschenen. Ik zag toen reacties langskomen dat die man beter op zijn spullen had moeten letten. Dan gaat bij mij het licht uit. Natuurlijk is preventie belangrijk, maar mensen horen niet te stelen. In principe moet het probleem daar aangepakt worden, in plaats van veel geld te investeren in rolluiken en dergelijke. Dat geeft aan dat je de strijd eigenlijk al opgegeven hebt. Veel mensen zijn het daar denk ik mee eens.

Hoe kijkt u terug op het jaar 2016, politiek gezien?

Het jaar 2016 was voor mij echt een chaos op het gebied van politiek. Ondanks het feit dat je politiek en privé vooral gescheiden wil houden, is dat als gemeenteraadslid erg moeilijk, want als er iets ingewikkelds speelt op politiek gebied neem je dat mee naar huis en dan ben je daar niet te genieten. Door alles wat vorig jaar in de raad is gebeurd, zie ik 2016 als een onrustig jaar, hoewel we nadat we onszelf ontworsteld hebben van de coalitie toch wel wat meer de rust terug hebben gebracht.

Hoe ging het er in de periode aan toe voordat de VVD uit de coalitie stapte?

We hebben in de coalitie veel moeten slikken. Zeker omdat opkomende rechtse partijen, zoals Gouda Positief, ook een heleboel linkse opvattingen hebben. Deze partijen gingen zich in een grotendeels linkse coalitie ook links gedragen, wat ervoor zorgde dat wij er daar alleen voor stonden.

Dat was dus niet zo’n leuke periode, maar halverwege het jaar viel het college. Hoe gaat het er sindsdien aan toe in de gemeenteraad?

Heel anders dan ik verwacht had. Ik had op dat moment niet verwacht dat alle drie de christelijke partijen in zouden stappen, omdat ze tientallen keren hadden gezegd dat niet te doen. Uiteindelijk deden ze het toch. Dat vond ik dus al raar. Momenteel is er voor onze partij echter een zeer gunstige situatie ontstaan. Er is een linkse coalitie die zich op geen enkel vlak onderscheidt en wij kunnen als rechtse partij dus veel tegengas geven.

Wat was uw absolute politieke hoogtepunt van 2016?

Het loskomen van de coalitie. Dat was voor ons als partij heel goed, want we zagen onze principes langzaam afbrokkelen en je moet altijd vasthouden aan je principes.

Wat was uw persoonlijk hoogtepunt van 2016?

Pfoe… Elk jaar loop ik de halve marathon van Egmond samen met een maatje van de VVD en de zaterdag daarvoor is er altijd een mountainbike-wedstrijd, de Egmond-Pier-Egmond. Ik ben helemaal geen sportgod hoor, maar in Egmond is het altijd rotweer. Als ik dus aankom bij de finish en ik lig niet in een ambulance, dan is dat toch wel een persoonlijk hoogtepuntje.

Heeft u nog goede voornemens voor het jaar 2017?

Mijn goede voornemen is om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk mensen binnen en buiten onze partij enthousiast worden om op de lijst te komen. Ik denk dat er zo langzamerhand een nieuwe generatie aan politici moet komen. Momenteel zit daar nog wel een groot gat en dat moet denk ik gedicht worden.