De woningmarkt in Gouda komt weer op gang. Na een aantal mindere jaren komen er opnieuw meer mensen naar Gouda toe en verhuizen er binnen Gouda ook meer mensen. Daar zijn een aantal oorzaken voor.

Ten eerste zit de nieuwbouwsector in Gouda in de lift. In de wijk Westergouwe wordt een hele nieuwe woonwijk uit de grond gestampt. Hier worden huizen gebouwd voor starters, grotere gezinnen en ouderen. In de wijk Korte Akkeren is ook een nieuwbouwproject gestart, deze is expliciet gericht op starters. Beide projecten trekken veel mensen vanuit de grote steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

”Maar ook binnen Gouda wordt er weer veel verhuisd” zegt Andries Kooistra, planeconoom bij de gemeente Gouda. ”Gezinnen die graag groter willen gaan wonen, kunnen tegenwoordig makkelijker binnen Gouda verhuizen. Dit komt doordat er bijvoorbeeld in Westergouwe niet alleen huizen voor starters worden gebouwd maar ook huizen in duurdere segmenten van de woningmarkt. Dit zorgt er dan weer voor dat er een doorstroom van huizenkopers in Gouda ontstaat.  Gezinnen die groter willen gaan wonen kopen een groter huis en het startershuis dat zij verlaten, wordt dan weer gekocht door starters van binnen en buiten Gouda. Deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat de woningmarkt van Gouda weer op gang komt.”