Vitaal wonen is al in één wooncomplex toegepast in Gouda: de Leckenborch. Het was in eerste instantie een experiment dat bij meerdere wooncomplexen door heel Nederland werd uitgevoerd. Tien corporaties deden mee met ieder een wooncomplex. Hierbij hielp wooncorporatie Woonpartners Midden-Holland mee met de Leckenborch. Dit begon met een wensboom.

De inwoners van de Leckenborch mochten hun wensen opschrijven en ophangen in de wensboom, dit was de eerste stap van het vitaal wonen experiment. Volgens Midden -Holland gaat vitaal wonen om prettig en zelfstandig wonen. “Naarmate je ouder wordt (80 plus), word je beperkt in de deelname van activiteiten buitenshuis. Het is dan fijn om binnen een vertrouwde kring zoals je buren dingen te kunnen ondernemen zoals samen boodschappen doen of een blokje om. Zo’n vertrouwde kring kijkt naar elkaar om en gaat bijvoorbeeld mee naar de dokter en klopt even aan voor een kopje koffie. Vitaal wonen staat daarvoor en helpt daarbij”, aldus Midden-Holland.

Uit de wensboom is gekomen dat de inwoners het meest verlangden naar een jeu-de-boulesbaan. Om die wens waar te laten worden, organiseerde de activiteitencommissie een fancy fair. Daar konden de bewoners geld mee ophalen door zelfgemaakte spullen te verkopen. Midden-Holland had het wooncomplex Leckenborch net een half jaar overgenomen. Er werd bekend dat de activiteitencommissie bestaande uit twee bewoners opstapte, de andere commissie wilde hierdoor ook stoppen. Midden-Holland was bang dat hierdoor alle commissies wegvielen. Ze wilden het voor de bewoners instant houden en ook voor de verhuur was dat bevorderlijk. Daarom ging de Leckenborch meedoen aan het experiment vitaal wonen.

Nu de nieuwe activiteitencommissie het eerste zetje heeft gekregen, blijven ze dingen organiseren, zoals burendag of een dartclub. Volgens Midden-Holland is het experiment meer dan geslaagd. “Het gaat erom dat de bewoners het zelf gaan doen, wij helpen ze alleen opstarten. Zodra mensen zien wat ze kunnen, krijgen ze de smaak te pakken en blijft het leuk”, vertelt Midden-Holland.

Dit is zoals Midden-Holland het ziet: “Als je prettig woont heb je ook minder klachten. Minder lichamelijke klachten, maar ook minder klachten richting de wooncorporatie. Vitaal wonen zorgt voor alle elementen dat prettig wonen voor senioren kan waarmaken.” Op dit moment is Midden-Holland niet bezig met vitaal wonen bij andere wooncomplexen toe te passen, maar enthousiast zijn ze wel en het plan is dan ook om vitaal wonen te introduceren in de toekomst.