We gaan het weekend in met... Marieke Elsinga. De in Gouda geboren en getogen vrouw is bezig met een journalistieke droomcarrière. Qmusic, copresentator bij RTL Late Night, Expeditie Robinson: een alleskunner. Bij het Televiziergala 2017 werden haar prestaties bekroond met de Aanstormend Talent Award. Maar wat doet zij eigenlijk als ze een dagje vrij heeft?

Marieke wilde in eerste instantie graag Journalistiek studeren, maar door een fout op de IB-groep (voorloper van DUO) ging dat niet door. Het gebrek aan opleiding heeft ze gecompenseerd met de levenservaring. “Het is natuurlijk koffiedikkijken hoe dat gegaan was, maar ik vermoed dat ik dan wat meer de gebaande paden had gevolgd. Mijn ervaring in het bedrijfsleven, bij Hyves en later in de internationale sales bij CityFilm, hebben voor veel levenservaring gezorgd. Daar heb ik later weer profijt van gehad”

Op haar 25ste besloot zij haar baan in het buitenland op te zeggen en zoveel mogelijk ervaring op te gaan doen in de media. Om die reden klopte zij aan bij lokale omroepen en liep stage bij het At5 Nieuws. Bij een van de lokale omroepen werd zij ingezet als Radio DJ, wat haar super goed beviel. Toen na een maand of acht bekend werd dat zowel 538 als Qmusic een talentenklas begonnen, twijfelde ze geen moment om zich op te geven. “Het is een uitgelezen kans om veel te leren én je in de kijker te spelen. Ik vond het een fantastische ervaring en heel leerzaam en het heeft mij een baan bij Qmusic opgeleverd!”

Op dit moment is Marieke werkzaam bij verschillende platforms: RTL Boulevard en een keer per maand of vaker bij QMusic. Haar werkdag ziet er hierdoor vaak wisselend uit. “Soms moet ik vroeg op en soms kan ik rustig aandoen, omdat ze pas rond de lunch gaan draaien”, vertelt Marieke.

In de ochtend probeert ze altijd de redactievergadering mee te pakken, daar bespreken ze de uitzending van de dag ervoor en maakt ze plannen voor de show in de avond. Daarna gaat zij op pad om een reportage te maken. Rond vijf uur is zij dan weer terug in de studio voor de liveshow. Er zijn ook dagen dat zij als radio DJ invalt bij Qmusic. Zij is dan ongeveer drie uur voor haar programma aanwezig om alles voor te bereiden.

In Gouda woont Marieke al een tijdje niet meer. Zij komt er nog wel vaak, omdat haar ouders en broer er nog steeds wonen. Haar zus woont in Moordrecht, wat ook dichtbij Gouda ligt. “Ik heb twintig jaar met plezier in Gouda gewoond. Het leuke aan in Gouda opgroeien vind ik dat de stad niet groot is, maar ook niet te klein”

Wat echt iedere Gouwenaar eens zou moeten doen, is een stadswandeling maken met een gids. Ook is zij groot fan van de straatjes om de Sint Jan en geeft zij als tip om op kerstavond naar de Sint Jan te gaan, als echte kenner van de stad.

Als Marieke niet aan het werk is, gaat zij graag met vriendinnen borrelen en eten. Maar dit weekend is ze toch met werk bezig. “Voor RTL Boulevard ga ik naar het Qhotel in de sneeuw voor een reportage. De perfecte combinatie van Boulevard én Qmusic. Goed geregeld he?!”

Voor iedereen die net als Marieke ook zo’n leuke carrière wil maken, heeft ze nog wel een tip. “Doe wat je leuk vindt om te doen, maar onthoud dat niet altijd alles leuk ís of moét zijn. We leven in een tijd waarin je van iedereen om je heen hoort dat je alles kunt worden wat je maar wilt, als je er maar hard genoeg je best voor doet. We verwijten het onszelf daardoor ook opeens enorm als datgeen wat we willen, niet lukt. Alles kon toch immers? En waarom lukt het al die anderen wel? Social media doet je geloven dat iedereen maar succes heeft. Dat is niet waar”, vertelt Marieke.

Het belangrijkste advies wat zij dan ook meegeeft. Wees niet te streng voor jezelf. “Meer dan je best kun je niet doen”, zei mijn moeder vroeger altijd tegen mij. En daar heeft ze helemaal gelijk in!”