We gaan het weekend in met... Sabrina van der Sloot. De 26-jarige waterpoloster uit Gouda heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, ondanks een aantal flinke tegenslagen. Tot twee keer toe lukte het niet om de Olympische Spelen te halen, wat doet ze om de volgende Spelen wel te halen?

Sabrina vertelt dat ze met waterpolo is begonnen nadat haar zus de sport al uitoefende. “Ik ben begonnen op mijn veertiende, gewoon in Gouda. Mijn zus deed aan waterpolo en zelf deed ik aan wedstrijd- en synchroonzwemmen, maar waterpolo leek mij ook heel erg leuk.” De ervaring die Sabrina had opgedaan, kon ze goed gebruiken bij de fanatieke sport in het water. “Door het wedstrijdzwemmen was ik al snel en had ik al een goede techniek. Bij waterpolo zijn je benen erg belangrijk, je moet natuurlijk hoog uit het water komen. Bij het synchroonzwemmen had ik dat al geleerd, dus daar had ik zeker wat aan.”

Ondanks haar grote talent voor de sport, besloot Sabrina na haar middelbare school gewoon een opleiding te gaan volgen. “Ik heb één jaar ‘Kunst en Economie’ gestudeerd, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na het behalen van mijn propedeuse ben ik daarmee gestopt en heb ik nog wat aan de LOI gedaan. Inmiddels studeer ik ‘Cultuurwetenschappen’ aan de Open Universiteit. Dat is prima te combineren, want daarvoor hoef je niet naar school.”

In het seizoen 2009-2010 werd de topsportster uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’. Ze vertelt dat ze na het winnen van die prijs alleen maar harder is gaan werken. “Ik vond het heel erg leuk om die prijs te winnen. Het is een hele eer als andere mensen jouw talent erkennen. Je bent daarna wel extra gemotiveerd om het uiterste uit je talent te halen.”

Het leven van Sabrina lijkt nu alleen maar rooskleurig te zijn, maar dat was het zeker niet altijd. Ze wist zich met haar team, tot twee keer toe, niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. “Dat is natuurlijk wel zwaar, een grote tegenslag. Het is iets waar je eerst vier, en bij de tweede keer acht, jaar voor hebt getraind. Het is het allerhoogste wat je kunt bereiken in de sport.” Ze is een nuchtere sportster, die inmiddels ook ziet dat er meer is dan sport. “De eerste keer was het echt mijn ultieme doel en daar zette ik eigenlijk alles voor opzij. Ik denk wel dat ik nu ook besef dat ik het misschien wel nooit ga bereiken, dus moet je ook wat meer genieten van de andere dingen in het leven.”

Inmiddels speelt ze bij Orizzonte Catania, een Italiaanse club. Hierdoor is ze bijna alleen nog maar in Italië te vinden. “Het is echt heel leuk, de mensen zijn ook heel hartelijk en het is goed geregeld. Ik leer ook weer allemaal nieuwe dingen.” De Goudse zegt Nederland niet echt te missen, al komt dat vooral door het weer. “Op Sicilië is het nu nog lekker weer,” vertelt Sabrina, die even terug is in Nederland.

De sportster is voorlopig nog niet klaar met de sport, want ze heeft een doel. “Ik ga sowieso voor de Spelen in Tokyo, die zijn over drie jaar. Voor daarna weet ik het nog niet, dat zie ik dan wel weer.” Bang voor een diep dal na de sport is ze dan ook niet. “Als je nog iets gaat doen, bijvoorbeeld een opleiding of werken op een plek die je echt leuk lijkt, dan kan je het echt wel opvangen. Ik studeer nu ook iets wat ik ook echt leuk vind, daar heb ik echt bewust voor gekozen. Als ik dat diploma eenmaal heb, zie ik vanzelf wel weer wat ik ermee doe.”

In de rubriek ‘Het weekend in met…’ blikken we altijd vooruit op het weekend. Sabrina vertelt dat het weekend van een topsporter bepaald niet rustig is. “Op vrijdag gaan we weg naar een stad in Italië. Daar spelen we op zaterdag een wedstrijd. Eer dat we terug zijn is het een uur of negen op zaterdagavond. Op de zondag zijn we wel vrij, maar dan zijn we ook heel erg moe van de wedstrijd.” Echt plek voor feestjes is er dan ook niet. “Als het seizoen weer bezig is, heb je daar echt geen tijd meer voor.”

Dit was het laatste artikel voor ‘Het weekend in met…’. Vanaf volgende week vindt u op deze plek de rubriek ‘De dag van morgen’, waarin aandacht wordt besteed aan een leuke activiteit op zaterdag.