GOUDA – White House Development B.V. en gemeente Gouda hebben eergisteren een exclusiviteitsovereenkomst getekend voor de herontwikkeling van het voormalig Weeshuiscomplex. De intentieverklaring is getekend voor een periode van vijf maanden. Het planvoorstel geeft invulling aan het concept ‘Eten, Verblijven, Ontmoeten’.

Eerder dit jaar werden zeven verschillende plannen ingediend bij de gemeente voor het complex. White House Development en SVC Vastgoed bleven als laatste twee van de selectie over. Uiteindelijk kreeg SVC Vastgoed het alleenrecht om een plan rond te krijgen. Martin Rietveld van White House Development wilde alsnog aansluiten met zijn bedrijf als de toenmalige ontwikkelaar de plannen niet kon realiseren. Uiteindelijk trokken investeerders zich terug, waarna SVC Vastgoed heeft afgezien van de koop.

Deze maand heeft de gemeente besloten om op exclusieve basis met White House Development de haalbaarheid van het planvoorstel te verkennen. De bedoeling van het concept ‘Eten, Verblijven, Ontmoeten’ is om een exclusief restaurant en hotel in het weeshuis te vestigen. Het restaurant wordt ontwikkeld op de begane grond. Op de eerste verdieping komt een kleiner maar exclusiever hotel van 6 tot 10 suites. Voor de rest van het complex is het plan om 26 tot 31 loftwoningen met gedeelde voorzieningen voor jongeren te realiseren. De Jeruzalemkapel blijft toegankelijk voor toeristen. Deze zou eventueel ook gebruikt kunnen worden voor bijzondere bijeenkomsten en feesten.

Nu de overeenkomst getekend is gaan de partijen gedurende een periode van vijf maanden spreken over de herontwikkeling van het complex. De ontwikkelaar zal op basis van de intentieovereenkomst zijn plan verder uitwerken. “Er volgt nu een definitief onderzoek om te kijken of het mogelijk is om de contouren van het concept duidelijk te stellen”, vertelt Martin Rietveld. Dit houdt onder andere in het opstellen van een voorlopig ontwerp voor het weeshuiscomplex, uitsluitsel over de definitieve haalbaarheid van het programma, inzicht in de bouwkosten van het project en de omvang van de investering. “Er is goede hoop. De gemeente is enthousiast over het plan dat gemaakt is en de invulling ervan. Er is lang aan gewerkt en wij hebben zo veel mogelijk details doordacht. Nu gaan wij met alle geïnteresseerden in gesprek om uiteindelijk een goed onderbouwd plan te kunnen presenteren”, aldus Rietveld.