Gouda Bruist is een online platform voor de bewoners van Gouda. Op deze site kunnen zij ideeën en projecten plaatsen om andere bewoners enthousiast te maken over hun plannen en zo nodig hulp te krijgen om hun ideeën te realiseren.
Anita Ootjers en Peterpaul Kloosterman vertellen over Gouda Bruist.

Peterpaul Kloosterman was in 2007 een van de oprichters van Gouda Bruist, hij wilde samen met een groepje mensen iets leuks beginnen in Gouda, omdat er al zoveel negatieve publiciteit rondom de stad was. “We zijn begonnen met een Ideeënbrouwerij en een paar van de ideeën waren om fietsen te gaan versieren, caissières te gaan verrassen en schoonmaakacties te beginnen. Gewoon een paar ludieke acties om Gouda een beetje leuker te maken.” Hier kregen zij wat publiciteit en ontstond er een netwerk van mensen die graag mee wilden doen. “We hadden zoveel ideeën en acties in ons hoofd om de stad leuker te maken dat we er steeds meer tijd in zijn gaan steken. Ik ben gaan opzoeken hoe we meer mensen konden bereiken, toen hebben we een online platform gemaakt, Gouda Bruist, waar de bewoners van Gouda hun ideeën konden delen.”

Om de ideeën met elkaar te delen zijn er Bruispunten gestart waar mensen de projecten met elkaar kunnen bespreken en hulp vragen en krijgen van mensen die bijvoorbeeld connecties hebben bij de gemeente. “We zijn heel erg gefocust op een positief geluid en op de kansen in plaats van wat er allemaal niet goed gaat. Je kunt ons wel de blije hippies noemen,” grapt Peterpaul.

In 2012 is van Gouda Bruist een stichting gemaakt. Gouda Bruist bestaat grotendeels uit vrijwilligers, ook in het bestuur. Als we hulp nodig hebben benaderen we de persoon die ons dat kan bieden en die helpen ons dan.

“Er zijn zoveel mensen met leuke ideeën, iemand kwam met het idee van de Goudse Kabouters, maandelijks lopen zij door Gouda om zwerfvuil op te ruimen en die mensen houden het ook echt goed vol want ze lopen nog steeds. Wij proberen ook zoveel mogelijk te helpen met de projecten van mensen. Laatst plaatste iemand op onze site een bericht dat hij graag een halve marathon door Gouda wilde organiseren. Wij ondersteunen dan met het in contact brengen van mensen die kunnen helpen. Zo hebben wij voorgesteld dat de bedenker van deze marathon op het volgende Bruispunt verteld over deze halve marathon, dan zijn er altijd wel mensen die kunnen helpen met het uitstippelen van een route of vergunningen kunnen krijgen.” Vertelt Anita.

Zelf organiseert Gouda Bruist geen projecten maar zorgt dat deze projecten kunnen plaatsvinden zonder dat ze claimen dat zij het hebben georganiseerd.

Stichting DOEN ondersteunt op financiële wijze Gouda Bruist. Zij zorgen dat op maandag Anita en Peterpaul in hun BruisLAB kunnen zitten op het terrein van GOUDasfalt, ze houden de website draaiende en zorgen dat de Bruispunten georganiseerd kunnen worden.

“We kijken en luisteren wat mensen op de site plaatsen en geven daar ondersteuning aan, zo kijken we iedere keer of er activiteiten zijn waarbij we kunnen helpen. We doen niet echt aan lange termijnplanning, dus er staan ongetwijfeld grote dingen te gebeuren in de toekomst, maar dat weten we nog niet.” Aldus Anita.