Saskia Langezaal is eigenaresse van Brownies & Downies Gouda. Samen met haar vriend Bas Groeneveld runt ze de bijzondere lunchroom inmiddels drie jaar. “In onze lunchroom werken jongeren met een beperking.” Hoe zijn mevrouw Langezaal en haar vriend terecht gekomen bij Brownies & Downies en hoe is het voor hen om te werken met deze jongeren?

Wat is Brownies & Downies?

“Brownies & Downies is een lunchroomconcept dat zeven jaar geleden is bedacht in Veghel. Inmiddels telt Nederland bijna vijftig ondernemers die onder de naam Brownies & Downies een lunchroom zijn gestart. In deze lunchrooms werken jongeren met een beperking.”

Hoe bent u terecht gekomen bij Brownies & Downies Gouda?

“Mijn man en ik werkte beide als manager in de zorg, dit deden we met heel veel plezier maar we waren vooral druk met vergaderen en budgetten opstellen en niet meer zozeer met de mensen. Het begon ons beide te kriebelen om weer zelf de werkvloer op te gaan en na overleg zijn we met Brownies & Downies gestart. Dat we het in Gouda zouden starten hadden we zelf niet verwacht, we zouden het namelijk in Dordrecht opstarten dat verliep alleen niet volgens plan en toen heeft de gemeente Gouda aan ons gevraagd of we het hier wouden beginnen.”

Werkte u tijdens uw tijd in de zorg ook met mensen met een beperking?

“Nee, ik heb in psychiatrie en met dementerende ouderen gewerkt. Nog voordat ik aan het werk ging en nog stage aan het lopen was voor de opleiding heb ik wel met verstandelijk beperkte mensen gewerkt. Daarnaast heb ik ook vrijwilligers werk gedaan met jongeren met een beperking, dus ik wist wel wat ik moest verwachten. Toch valt mij erg op hoe betrokken en enthousiast de jongeren van Brownies & Downies zijn, dat had ik van tevoren niet verwacht. Ik ben wel aan het werk maar het stopt niet na vijf uur, ook ’s avonds krijgen we wel eens een belletje omdat iemand ergens mee zit. Daardoor zijn wij erg betrokken bij de jongeren die hier werken en dat is leuk.”

Krijgen jullie een vergoeding voor de jongeren die hier werken?

“Het grootste deel van de jongeren dat hier werkt, heeft geen loonwaarde. Nadat zij van school zijn gegaan hebben zij verschillende tests gedaan waaruit gebleken is dat zij niet op de normale arbeidsmarkt kunnen werken. Daarom krijgen wij per dag voor de jongens en meiden die hier werken een dagbestedingsbudget, hiervan betalen wij de begeleiding.”

Kunnen jullie goed rondkomen van Brownies & Downies?

“We waren beter af toen we beide nog als manager in de zorg werkte, financieel gezien dan, maar dat geld kan niet op tegen het plezier wat we nu hebben.”

Wat verwacht u van de toekomst van deze Goudse Brownies & Downies?

“We hebben hele hoge verwachtingen, we zien dat het steeds beter gaat met de lunchroom, gasten weten ons steeds beter te vinden. We zitten in Gouda ook echt op een top locatie en we hopen dat we hier de eerste vijftien jaar nog mogen blijven, om dit met heel veel plezier te doen.