De Ark in Gouda probeert wat extra geld te verdienen om meer te kunnen geven aan hun mensen. “Met alleen formele zorggelden redden we het niet om dat extra beetje zorg en warmte te bieden”, luidt de website die sinds kort online is.

Het geld wordt voor verschillende dingen gebruikt. “We hebben bijvoorbeeld gemeenschapsactiviteiten, maar die moeten wel geregeld worden. Er zijn ook begeleiders nodig, maar dat kan je eigenlijk niet helemaal uit zorggeld betalen”, vertelt Eline Beil, leidinggevende van de dagbesteding. Verder kan volgens de site het geld gebruikt worden voor bijvoorbeeld de inrichting van woonkamers, tuinmaterieel, muziekinstrumenten en evenementen.

Volgens Eline Beil kan het alleen nog duidelijker. Zij vindt dat het allemaal nog specifieker moet, wil je mensen überhaupt om geld kunnen vragen. Ze vertelt dat het ook pas net op de baan is en ze nog zoekende zijn. Een aantal dingen zijn al heel specifiek, zoals kleding voor de werkmakkers, maar hoe je het gemeenschapsleven precies vormgeeft, is volgens Eline Beil lastig.

De Ark is dus goed aan het kijken hoe ze het stukje dat niet uit zorggeld betaald kan worden op een andere manier geregeld kan worden. “We zijn nu echt aan het nadenken hoe we fondsen gaan werven. Dat is echt een hot-topic nu. Omdat het ook op de website staat nu, gaan mensen het ook vragen”, aldus Eline Beil.

Het begin is er al. Zo kan je op de website eenmalig of maandelijks een bedrag doneren en is de Ark samen met de cliënten bezig met verschillende projecten en activiteiten. Deze projecten en activiteiten leveren producten op die later verkocht worden.

De Ark in Gouda is een gemeenschap waar mensen met een beperking en mensen zonder beperking samenwonen en werken. Ze bieden de nodige zorg en een dagbesteding. De cliënten noemen ze huisgenoten of werkmakkers. Hiermee willen ze aangeven dat het binnen de Ark Gouda om een relatie van mens tot mens gaat en niet alleen om een relatie tussen  zorgvrager en zorgaanbieder.