GOUDA – Gouda telt 71.000 inwoners. Ieder heeft een eigen verhaal. Wij zijn de straat op gegaan om de meest bijzondere verhalen een plekje in onze rubriek te geven: Gouwenaar van de dag. Vandaag is het de beurt aan Mien (29) en Yoni (18), twee vrouwen met een beperking. Samen werken zij bij eetcafé Brownies & Downies en bovendien zijn ze hartsvriendinnen.

Wat voor werk doen jullie hier precies?

Yoni: Van alles en nog wat. Ik werk in de bediening, sta soms in de keuken of in het winkeltje iets verderop, maar het allerleukste vind ik om achter de bar te staan.

Mien: Ik werk in de bediening en in het winkeltje. Soms moet ik afwassen. Achter de bar staan vind ik ook het leukste om te doen.

Hoe vinden jullie het om hier te werken?

Yoni: Het is leuk en leerzaam. Ik kan hier een heleboel leren voor het werk dat ik later nog ga doen. Ik zou graag verder willen gaan in de bediening.

Mien: Het is hier heel leuk. Bovendien heb ik hier meer te doen dan bij mijn oude baan in een museum. Later zou ik misschien met kinderen willen werken.

Hoe zijn jullie bij Brownies & Downies terechtgekomen?

Yoni: Ik ben hier kortgeleden via mijn stage komen werken, omdat dit voor mij de perfecte plek is om te werken door mijn beperking. Ik heb moeite met lezen en dingen uit mezelf doen.

Mien: Ik werk hier sinds juni vorig jaar. Het museum waar ik werkte ging sluiten. Ik ben hier toen via mijn nicht terechtgekomen. Het leek me leuk om mensen te bedienen, maar een echt restaurant is nog te hoog gegrepen, omdat ik ook moeite heb met lezen.                        

Vinden jullie het fijn om met andere mensen met een beperking te werken?

Yoni: Het is leerzaam. Mensen verschillen en door te werken met andere mensen met een beperking leer ik makkelijker met die verschillen om te gaan.

Mien: Soms is het lastig, maar meestal is het goed. We maken vaak grapjes met elkaar, maar het moet natuurlijk wel serieus blijven.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Yoni: Toen ik hier net werkte moesten we een keer samen naar de supermarkt om boodschappen te doen voor het café. Het was toen zo gezellig dat we nummers hebben uitgewisseld en vaak hebben afgesproken.

Mien laat trots haar kettinkje zien en vertelt: Deze hebben we allebei om onze nek hangen. Het laat zien dat wij beste vrienden zijn en we dragen hem altijd. Je zou kunnen zeggen dat we BFF’s zijn en ik hoop dat we dat nog lang zullen blijven.

Hebben jullie naast het werk hier nog andere hobby’s?

Yoni: Ik hou er erg van om buiten te zijn in de natuur. Meestal maak ik wandelingen en daarnaast vind ik het heel fijn om vaak af te spreken met Mien om gezellige dingen te doen.

Mien: Ik vind afspreken met Yoni ook het allerleukste. Daarnaast ga ik vaak dagjes uit met mijn nicht.