Vanaf 2021 is het gebruik van wegwerpplastic in heel Europa verboden, dus ook in Nederland. Zo mogen plastic rietjes, wegwerpbestek en wattenstaafjes niet meer verkocht en gebruikt worden. Ook in de horeca komt hier een verbod op. Vooral de kleinere ondernemingen hebben hier moeite mee, zoals Cafétaria Graaf Floris, die momenteel snacks in plastic bakjes serveert.

“Als nieuwe ondernemer ben ik vrij slecht geïnformeerd hierover. Omdat Gouda veel plastic flesjes en blikjes scheidt, was ik mij wel bewust van het scheiden van afval,” aldus de eigenaar van Cafétaria Graaf Floris Amet. “Ik lees ook wel krantenkoppen en dergelijk. Ik heb zo gelezen dat ze bezig zijn met moties indienen, maar ik wist niet dat het al doorgevoerd werd. Ik ben daar niet over geïnformeerd.”

De kosten die verbonden zijn aan de alternatieven van de wegwerpborden en bestek, zijn rede tot bezorgdheid bij de Cafétaria. “Het is geen probleem voor de meeste zaken dat ze het niet kunnen betalen. Ik denk dat vooral nieuwe en kleine ondernemingen daarmee in de knel zitten, vanwege hogere onkosten vergeleken met alle plastic bakjes en bekertjes die ze gebruiken. Overgaan naar borden en glazen voor gasten die in het restaurant eten, zorgt ervoor dat rioolheffingen en andere onkosten weer omhoog gaan.”

Volgens de Europese Commissie is  wegwerpplastic goed voor meer dan 80% van het zwerfvuil in zee. Het volledige verbod geldt op plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes, stokjes voor ballonnen en wattenstaafjes. Deze producten mogen alleen nog gebruikt worden wanneer ze van een ander materiaal gemaakt zijn. Amet snapt wel waarom het verbod in werking gesteld wordt. “Ik vind het ook een goed initiatief, alleen de ondernemer moet de extra kosten betalen.”

Momenteel zijn er al een aantal alternatieven voor het plastic wegwerpservies op de markt. Zo is er een Amsterdams bedrijf dat rietjes verkoopt gemaakt van stro, een restproduct van de graanoogst. Ook bestaan er alternatieven voor de plastic borden, zo worden de duurzame vervangers gemaakt van bagasse, suikerrietpulp wat overblijft na suikerrietproductie.

De alternatieven voor het wegwerpplastic komen steeds meer naar de voorgrond en vanaf 2021 zullen ze als hoofdrolspeler het toneel gaan betreden. Tot die tijd hebben ondernemers in Gouda nog de tijd om alles op een rijtje te krijgen.