GOUDA – De politie Gouda zou graag een hogere premie zien voor inboedelverzekeringen. De politie laat weten dat zij een stap verder willen gaan in het bestrijden van de woninginbraken. Het is volgens hen een goed idee om er een financiële prikkel aan te hangen.

De reden hiervoor is dat het de politie opvalt dat de mensen niet voorzichtig met hun inboedel omgaan. Zij laten vaak hun raam of deur open staan, wat het erg makkelijk maakt voor de inbreker. Het verhogen van de premie of het dreigen met een lagere schadevergoeding zou ervoor moeten zorgen dat de inwoners van Gouda voorzichtiger omgaan met hun inboedel.

“Ik vind er wel logica in zitten dat de politie met dit voorstel komt, aangezien veel eerdere oplossingen niet werkten,” zegt Olga Dannenburg (18), inwoner uit Gouda en presentatrice bij radio Gouwestad. “De politie heeft in Gouda altijd de daling van het aantal inbraken hoog in de prioriteiten staan, met wisselend succes.”

“Aangezien een geldprikkel best doeltreffend werkt om mensen tot een gedragsverandering aan te zetten, denk ik dat de politie hier een goede stap mee heeft gezet. Mensen eisen een daling van het aantal inbraken en een verhoging van de veiligheid, maar moeten hier natuurlijk wel zelf aan meewerken,” aldus Olga Dannenburg.

Afgelopen zomer heeft de gemeente al een aanvalsplan opgesteld om de woninginbraken goed aan te pakken. “Met de veiligheidspartners is de aanpak op korte en lange termijn besproken en een aanvalsplan vastgesteld. Er is een trendbreuk nodig in onze stad, want de woninginbraken moeten omlaag”, aldus burgemeester Milo Schoenmaker in het persbericht van de gemeente over het aanvalsplan. De politie houdt sinds de ingang van het aanvalsplan extra toezicht in de wijken die het meest getroffen worden. Er zijn zelfs WhatsApp groepen aangemaakt om de veiligheid te realiseren, zo meldt de gemeente Gouda. Tot nu toe is dit aanvalsplan een succes geweest. De politie laat weten dat de woninginbraken deze zomer door het plan met een kleine zestig procent zijn gedaald in de gemeente Gouda.

Dit betekent echter niet dat het nu voorbij is. De politie wil nog een stap verder door er een financiële prikkel aan te hangen en de gemeente Gouda heeft op hun site al gemeld dat er ook wordt gewerkt aan een plan om woninginbraken te bestrijden voor het aankomende najaar. Eind september zal er een bijeenkomst plaats vinden, waarbij bewoners en professionals met ideeën zullen komen. Dit zal leiden tot het nieuwe plan om woninginbraken te bestrijden.