GOUDA – De regelgeving vanuit de gemeente wat betreft het verhuren van een woning via Airbnb is onduidelijk. Dat terwijl in andere gemeenten de regels juist aangescherpt worden.
Merel heeft besloten haar huis te verhuren omdat ze zelf ook gebruik van de site maak in het buitenland. ”Ik ben zelf fan van Gouda en het wonen in Gouda en deel dit graag met anderen.” Dit draagt bij aan het toerisme in de stad. ”Zelf vond ik het belangrijk om de regels van gemeente Gouda na te gaan, maar die waren erg lastig te vinden”. Op dit moment hoeft een verhuurder alleen toeristenbelasting af te dragen. Dit is één euro vijftig per nacht, al is het voor Merel onduidelijk of ze dat via Airbnb afstaat of via een naheffing.
Andere gemeenten zijn bezig met het opstellen van regels en het verscherpen voor de verhuur. De gemeente Amsterdam maakte deze week bekend een akkoord te hebben gesloten met de Amerikaanse verhuurwebsite. De ruimte mag niet meer dan zestig nachten in het jaar verhuurd worden. Er komt een teller op de website die vaststelt hoeveel nachten de ruimte verhuurd is. De gemeente Gouda heeft zich hier nog niet in verdiept.