GOUDA – Donald Trump, president van Amerika dreigt nieuwe importheffingen op onder meer Goudse kaas, helikopters, motoren en wijn uit de Europese Unie in te voeren. De Amerikaanse regering heeft een lijst gemaakt met goederen die mogelijk onder een hoger tarief gaan vallen.
Het is nu nog een dreiging, maar dit zou zeker een invloed hebben op de Goudse kaaswinkels.

Op de lijst die de regering heeft gemaakt staan naast wijn en kaas bijvoorbeeld ook verschillende soorten olijfolie, yoghurt, tapijten en verrekijkers. Trump dreigt op dit moment met heffingen uit de Europese Unie met een waarde van ongeveer 9.8 miljard euro. De lijst zou een reactie zijn van de regering op de steun voor Airbus, de Europese concurrent van Boeing. Het verlenen van financiële steun aan Airbus zou meerdere keren een negatief effect op de VS hebben gehad. Er wordt gezegd, dat wanneer de EU stopt met deze financiële hulp, de Amerikaanse heffingen worden opgeheven.

Kees van Kaaswinkel ‘Kaas van Kees’ in Gouda denkt wel wat te gaan merken als de importheffing daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. “Als kaaswinkel ga ik eerst naar de particulier, dus als deze importheffing echt komt, dan kunnen mensen bij de grens wel problemen krijgen”, aldus Kees. Verder vertelt hij dat hij het erg jammer zou vinden als Trump deze heffing in gaat stellen. “In Gouda hebben we een beetje het imago van toerisme. Buitenlanders en bezoekers die hier komen nemen vaak een stukje kaas mee als souvenir. Ik gun de Amerikanen ook gewoon een lekker ambachtelijk stuk Goudse kaas en Trump zou ze dat niet moeten afnemen.”

Of de importheffingen daadwerkelijk worden ingevoerd is nog niet zeker. Wel laat de Europese Unie in een reactie op de lijst van Trump weten dat de voorgestelde heffingen ‘sterk overdreven’ zijn. Op dit moment is de Europese Unie eigen maatregelen tegen de VS aan het voorbereiden met betrekking tot de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft.