Shantykoren zijn voor veel mensen wel bekend, maar van een viswijvenkoor heeft niet iedereen gehoord. Ik zoek uit wat ik me erbij moet voorstellen en bovenal of het eigenlijk ook kunst is. Ineke en Trees uit Gouda, twee zogenoemde viswijven, gingen met mij in gesprek.

Vroeger, toen de mannen nog de zee op gingen om hun vrouwen van de kost te kunnen voorzien. Toen de vrouwen vaak aan wal achterbleven, afwachtend of hun echtgenoten terug zouden keren van het zilte nat. Het Viswijvenkoor Gouda vertelt verhalen van het leven als een vissersvrouw.

Optredens zijn meestal betaald, al wil het koor weleens uitzonderingen maken voor bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Om het koor te bekostigen betalen alle leden een contributie van €125,- per jaar. Ondanks de vanzelfsprekende uitgaven, zoals de huur van een oefenruimte en het inhuren van een dirigent, blijft er soms wat over. Daarvan kan het koor soms met z’n allen naar het buitenland om ook daar hun muziek te laten horen. Inmiddels zijn ze onder andere al in Duitsland en Ierland geweest.