Op zaterdagochtend verzamelden zich een tiental mensen voor basisschool De Goudakker, waaronder Wethouder Niezen en buurtbewoners van de Vogelbuurt. De buurtbewoners hebben een wandeling uitgezet langs verkeer knelpunten in hun buurt. Om 11 uur komt de wethouder aan die zich aan allen even voorstelt. Serge van Vugt, een van de initiatiefnemers van deze wandeling legt uit waar we met de wethouder langs zullen lopen. Na een snelle groepsfoto gaat de wandeling van start.

We beginnen met lopen naar de Wilhelminaweg. De Wilhelminaweg is een weg zonder zebrapad waar auto’s vijftig kilometer per uur mogen. Oversteken is daardoor lastig. Op het moment gaat het oversteken echter vrij soepel en er mompelen een aantal buurtbewoners dat het normaal echt veel lastiger gaat.

We lopen door een steegje, via de Koekoekstraat, naar Onder de Boompjes. Op de koekoek straat wast een buurtbewoner zijn auto en groet de wethouder en mede bewoners.

Aangekomen op Onder de Boompjes komen er meer mensen hun huizen uit. We stoppen voor een fabriekspand met daarnaast een autobedrijf. Terwijl wij daar stil staan, beklaagt een man zich over de vele auto’s in zijn straat: “Het is een garage voor oude auto’s, maar toch staat de straat vaak vol met gloednieuwe auto’s die ik nog nooit gezien heb. Ik gun die man best zijn werk, veel werk zelfs, maar het moeten wel binnen de norm blijven.”

Op de terugweg richting de Koningin Wilhelminaweg vertelt Evelien Sapuletej, buurtbewoner, dat er tijden waren dat ongelukken vaker voor kwamen: “De laatste tijd is het wat minder, maar er waren periodes dat ik de sirenes hoorde en dan direct wist om welk punt het ging.”

Eenmaal aangekomen bij de kruising tussen de Koningin Wilhelminaweg en de Goudkade staat de hele groep te kijken naar het drukke verkeerspunt. Er komt een mevrouw aan lopen met de fiets aan de hand. Een van de buurtbewoners vraagt haar waarom ze aan deze kant van de weg loopt en ze antwoordt: “Oversteken is hier geen doen, ik blijf maar aan deze kant lopen.”

Als we doorlopen naar een molen verderop voor een kop koffie vertelt Buurtbewoner en initiatiefnemer Serge van Vugt: “Op zich zijn de regels er wel, omdat het zo lang duurt worden mensen ongeduldig en dat is gevaarlijk.” Over het oversteken van de Koningin Wilhelminaweg.

Met een kop koffie in de Mallemolen wordt de ochtend afgesloten. Buurtbewoners en Wethouder spreken nog even na waarbij de Wethouder Niezen verzekerd: “De Koningin Wilhelminaweg blijft altijd een drukke straat maar er moet wel aandacht voor voetgangers komen. Zodra er plannen worden gemaakt benaderen we u.” De buurtbewoners overhandigen een rapport ‘Vogelbuurt, Verkeer, Veilig en zo wordt een ochtend afgesloten waarin buurtbewoners en Gemeente, in goed overleg, hebben kunnen nadenken over de toekomst van de Vogelbuurt.